Днешният британски печат е пълен с догадки как ще се

...
Днешният британски печат е пълен с догадки как ще се
Коментари Харесай

ЕС иска от Лондон гаранции, че наследникът на Мей няма да ревизира договора за Брекзит

Днешният английски щемпел е цялостен с догадки по какъв начин ще се развият договарянията за излизането на страната от Европейския съюз, които навлизат във крайна фаза.

" Файненшъл таймс " се пробва да предскаже драмата, която ще се разиграе на неофициалната среща на водачите на Европейски Съюз в Залцбург тази седмица, като отбелязва решителното гледище на френския президент Еманюел Макрон най-сетне да се реализира изясненост по изискванията на Брекзита поради острата липса на време преди Лондон да напусне в края на март следващата година.

Ако нощта на договарянията в Залцбург се окаже незадоволителна, към този момент се мисли за нова лидерска среща в подобен формат през декември и даже през януари, отбелязва вестникът. Холандският министър председател Марк Рюте също упорствал за реализиране на прогрес, казвайки на сътрудниците си, че желае всички да бъдат заключени в залата, до момента в който не се реализира съглашение, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пазарлъците по най-трудните въпроси - изключително този за ирландската граница - на практика тъпчат на място, като нито една от страните не отстъпва. Работата върху параметрите на бъдещите връзки сред Лондон и Брюксел едвам стартира. Остават фундаментални разлики по отношение на проекта на премиерката Тереза Мей от Чекърс за зона за свободното придвижване на артикули. Но най-сериозното затруднение е дали Мей ще успее " да продаде " вероятно контрактувания пакет от съглашения с Брюксел за Брекзит на евроскептичните английски депутати от личната й партия, показва " Файненшъл таймс ". Вестникът цитира някогашния френски еврокомисар, а в този момент шеф на Световната комерсиална организация Паскал Лами, който споделя: " Това, което би трябвало да бъде контрактувано, е контрактувано. Всъщност договарянията оттук насетне са вътре в Лондон: сред последователите и съперниците на Брекзита ".

Според всекидневника някои последователи на Брекзита, в това число министърът на околната среда Майкъл Гоув, ще поддържат проекта на Мей единствено с цел да подсигуряват, че Англия ще напусне Европейски Съюз през март, както е планувано, като детайлите ще бъдат оставени за конкретизиране по-късно. " Един предстоящ нов министър председател в Лондон постоянно би могъл да промени връзките (между Обединеното кралство и ЕС) ", сподели Гоув в неделя. Госпожа Мей пък предизвести, че " алтернативата е Брекзит без съглашение ", очевидно разчитайки, че евроскептиците в края на краищата ще застанат зад постигнатото от нея съглашение с Брюксел, каквото и да е то, отбелязва вестникът с очевидно подозрение в подобен вид.

Според различен лондонски ежедневник - " Таймс " - думите на Гоув са опит да се разсеят опасенията на последователите на Брекзита, че поддръжката за вероятно съглашение, учредено на проекта " Чекърс ", ще обвърже Англия за неопределен срок с разпоредбите на Европейски Съюз.

Вестникът извежда в заглавие думите на основния договарящ от Европейски Съюз Мишел Барние, който предизвестява, че " ние няма да позволим който и да е предстоящ английски министър председател да се опита да предоговаря съглашението за Брекзит ". Европейски Съюз упорства за непоклатими гаранции, че Англия няма да се опита да " отвори " още веднъж постигнатото съглашение за Брекзит след подписването му, разкриват поверителни дипломатически мемоари, представени от вестника.

" Таймс " е научил от надеждни източници, че Брюксел, явно насочвайки стрелите против позицията на Гоув, се готви да изиска от Тереза Мей " надеждни гаранции ", че нейният правоприемник няма да изиска проверка на контракта.

Още по-мрачни са предчувствията на лондонския " Гардиън ". Вестникът цитира неназовани дипломати от Европейски Съюз, съгласно които английското държавно управление ще би трябвало да преживее " най-мрачния си час " и да се изправи очи в очи пред кошмара, който чака страната при положение на Брекзит без съглашение, преди да отстъпи пред настояванията на Брюксел. За стопански безпорядък във Англия при липса на съглашение предизвести през вчерашния ден и шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

В навечерието на срещата на върха в Залцбург дипломати в Брюксел в частни диалози са предизвестили, че Тереза Мей би трябвало да направи обилни отстъпки от своите " червени линии ", с цел да се реализира съглашение, като казусът за ирландската граница остава основното затруднение в договарянията.

Вестникът също акцентира недвусмисленото заявление на френския президент Макрон, че желае основните условия на бъдещото съглашение да бъдат записани още в този момент и да не се оставят никакви неясноти по главните въпроси след 29 март следващата година. Неговите думи очевидно също са ориентирани против опитите за извъртане, прозиращи в думите на Гоув. Брюксел желае " надеждни гаранции " от Мей, че нейният правоприемник няма да изиска проверка на контракта, акцентира " Гардиън ".

На Мей в Залцбург щели да бъдат предоставени единствено няколко минути да каже нещо пред водачите на Европейски Съюз в сряда вечерта, а 27-те ще беседват уединено идната заран. Това било знак какъв брой слаби са упованията тя да каже нещо значително преди годишната конференция на Консервативната партия при започване на октомври, показва всекидневникът, визирайки предстоящата яростна вътрешна борба сред консерваторите там.

" Гардиън " цитира дипломати от Европейски Съюз, които изразили опасения, че английското държавно управление би трябвало да да бъде притиснато до ръба на икономическата злополука, преди да направи отстъпки по най-сложните въпроси в договарянията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР