Днешният 7 август, за нещастие, е под знака на насилствени

...
Днешният 7 август, за нещастие, е под знака на насилствени
Коментари Харесай

Кървав 7 август: Атентати в Нигерия, Афганистан и Сирия с множество жертви и ранени

Днешният 7 август, за злощастие, е под знака на насилствени набези в едни от най-критичните точки по света. До момента те са цели три и лишиха общо над 20 живота, а над 150 са потърпевшите.

„ Боко Харам “ в Нигерия

Две атентаторки самоубийци убиха 3 цивилни и раниха 8 при нахлуване на „ Боко Харам “ в североизточната част на Нигерия, оповестиха незабавните служби.

Те са били близначки и са се взривили измежду навалица от хора късно във вторник в град Мафа, на към 50 километра от районната столица Майдугури.

Нападателките са влезнали в града, смесвайки се с група локални дами, отишли за дърва за готвене.

„ Боко Харам “, с 10-годишно доминиране в североизточната част на Нигерия, постоянно употребява жени-самоубийци, с цел да нападна цели като джамии, пазари и автогари. Много от атентаторките са млади дами и девойки.

Десетгодишната насилствена акция на „ Боко Харам “ е оставила към 27 000 жертви и над 2 милиона разселени в прилежащи страни.

Талибаните в Афганистан

По-рано през днешния ден пък самоубийствено нахлуване на талибаните в столицата на Афганистан, Кабул взе минимум 14 жертви и рани 145.

Афганистанското вътрешно министерство съобщи, че детонацията е породена от кола-бомба, само че талибаните, които застанаха зад нападението, обявиха, че това е доста по-голяма бомба с камион. Афганистански чиновник по сигурността също сподели пред Агенция Франс Прес, че това е камион-бомба.

Снимки в обществените медии демонстрираха срутени стени от гърмежа, ограждащи няколко значително унищожени здания.

Афганистанските управляващи обявиха, че минимум 10 цивилни и четирима служители на реда са били убити. Други 145 души, в това число 92 цивилни, са били ранени.

Съединени американски щати и талибаните се срещнаха в Доха тази седмица на осми кръг от договаряния, ориентирани към реализиране на мирна договорка, която ще понижи американското военно наличие в Афганистан. Въпреки кръвопролитието, помитащо нацията, и двете страни показаха, че е реализиран " отличен прогрес ".

Атаката се случва, откакто талибаните предизвестиха афганистанците във вторник да се пазят от обществени събрания преди президентските избори, планувани за 28 септември. Талибаните подредиха на бойците си да се „ опълчват “ на изборите, а предходните избори бяха разтърсени от чести офанзиви на бойци, опитващи се да подкопаят нежната народна власт в Афганистан.

„ Ислямска страна “ в Сирия

В третото за деня нахлуване групировката " Ислямска страна " пое отговорност за нахлуване с кола-бомба, което умъртви 5 души, в това число три деца, в държан от кюрдите град в Североизточна Сирия.

Превозното средство е взривено в Ал Кахтания, град в провинция Хасаке, заяви Сирийската обсерватория за правата на индивида със седалище във Англия.

Хокер Арафат, чиновник по сигурността, съобщи, че бомбата е взривена отдалечено пред градската пощенска станция.

„ Три деца бяха убити при атентата, защото е бил доста покрай главно учебно заведение “, сподели той.

При нападението е ранен член на локалните сили за сигурност.

Гражданската война в Сирия е умъртвила над 370 000 души и е изселила милиони, откогато стартира през 2011 година с брутални репресии по време на антиправителствени митинги.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР