Днешните междинни избори в САЩ ще имат много по-голямо значение

...
Днешните междинни избори в САЩ ще имат много по-голямо значение
Коментари Харесай

Ако Байдън не се кандидатира отново?

Днешните междинни избори в Съединени американски щати ще имат доста по-голямо значение от това да дефинират идващите две години от президентството на Джо Байдън, те ще оказват помощ да се дефинира дали той ще се кандидатира и през 2024 година, считат политически анализатори и съветници.

Докато партията на новия президент в исторически проект търпи загуби в Конгреса по време на междинните избори, 79-годишният Байдън е обект на в допълнение деликатно вглеждане.

Той и съветниците му обявиха още на 2 ноември, че възнамерява да се кандидатира още веднъж и към този момент вършат проекти. Служители на Белия дом също чакат той да се кандидатира.

Но в случай че демократите изгубят с доста, това ще се преглежда като неодобрение за президентството на Байдън и ще усили натиска върху него да отстъпи тази роля на някой различен, споделят някои демократи.

" Мисля, че ни следва промяна на поколенията ", сподели Томас Алън Шуорц, президентски историк в университета " Вандербилт “. " Мисля, че междинните избори могат да бъдат решаващи по този въпрос. Ако демократите претърпят тежка загуба, мисля, че може да станем очевидци на много мощен напън Байдън да се откаже от присъединяване в изборите през 2024 година "

Изборът на Байдън да се отдръпна обаче повдига сложния въпрос:

И кой тогава е претендентът?

Вицепрезидентката Камала Харис сега е основният различен претендент на демократите, оповестяват представители на демократите пред Ройтерс, а множеството анкети я сочат на второ място след Байдън и надалеч пред множеството други постоянно споменавани имена. Мишел Обама, която е любимец на гласоподавателите, не е посочила желание да се включи в конкуренцията. Освен това вицепрезидентите, които в предишното се стремят към номинация за президентските избори, печелят. Но рейтингът на Харис, който в миналото беше много над 50 %, в множеството анкети се задържа на или под 40 %. Слабото ѝ показване в президентската конкуренция през 2020 година и неналичието ѝ на забележителни политически триумфи като вицепрезидент породиха подозрения, че тя може да победи противник републиканец. От кабинета на Харис не разясниха.

Трима губернатори от изрично сини щати – Гавин Нюсъм от Калифорния, Джей Би Прицкър от Илинойс и Фил Мърфи от Ню Джърси - към този момент са се свързали с евентуални донори и чиновници, ако Байдън се отдръпна, настояват двама източници, осведомени с тези старания. Никой от тримата не би се кандидатирал против Байдън на първоначални избори и може да правят отстъпка на Харис, настояват източниците. Високопоставен демократ съобщи, че Нюсъм " е споделил на хората, че няма да се кандидатира против Байдън " или Харис. Демократът споделил, че Нюсъм може да размишления дали да се кандидатира против вицепрезидентката.

Кабинетите на Нюсъм, Прицкър и Мърфи не дадоха отговор на молби за коментар. Може да се появят и голям брой несполучливи претенденти за президент на Демократическата партия от 2020 година - сюжет, който е толкоз обезпокоителен за демократите, че беше показан като филм на ужасите в комедийното телевизионно предаване " Събота вечер онлайн “ (Saturday Night Live) предишния месец.

Вече има към 20 политици, за които се приказва, че имат упоритости за 2024 година и са събрали над 591 млн. $ от януари 2021 година насам посредством своите съгласувани политически акции, заяви през септември организацията с нестопанска цел „ Оупън сикретс “ (Open Secrets). Сред тях са Нюсъм, Прицкър, американската сенаторка Ейми Клоубъшар от Минесота, американския сенатор Бърни Сандърс от Върмонт и министърът на превоза Пийт Бутиджидж.

Разходите за президентските избори през 2020 година надвишиха 5,7 милиарда $, откри уеб сайтът за проучване на финансирането на акциите „ Оупън сикретс “, повече от два пъти над сумата, изхарчена за последните три президентски избора, с помощта на дребните донори. Всяка конкуренция на първичните избори на Демократическата партия би отслабила нейния финансов потенциал през 2024 година, когато разноските могат да скочат още веднъж, считат специалистите по финансиране на акциите

Промени в календара на първичните избори

Националният комитет на Демократическата партия (DNC, НКДП) е напът да направи най-голямата смяна в календара на първичните президентски избори от десетилетия, което може да се отрази на това кого ще избере партията през 2024 година В Айова и Ню Хемпшир от дълго време се разкрили процеса на президентските номинации, само че с население от надлежно към 90% и 93% бели, те не са представителни за евентуалния електорат на Демократическа партия, като по оценка на " Пю Рисърч " 40% от гласоподавателите на Демократическата партия не са бели.

Вместо това първоначални избори за демократите могат да се произведат в Южна Каролина, Невада или Мичиган. Промените може да имат малко влияние при безспорна кандидатура на Байдън за преизбиране - в края на краищата президентът завоюва номинацията на демократите благодарение на Южна Каролина. Но в случай че той се отдръпна, това ще провокира огромен трус, тъй като може да принуди претендентите по-рано да извърнат внимание на проблемите на чернокожите и гласоподавателите латино, а това ще промени хода на конкуренцията.

" Това ще има трагично влияние. Наличието на по-разнообразни ранни първоначални избори, в това число географски, ще помогне да се подсигурява, че претендентите ще се извърнат към по-широк кръг от въпроси, което в последна сметка ще докара до появяването на по-добър претендент “, е мнението на Карън Фини, политически съветник. Очаква се Комисията по разпоредбите и устава на НКДП да организира съвещание при започване на декември, като окончателното решение ще бъде взето до началото на януари.

Уроците от Линдън Джонсън и 60-те години на 19 век

Байдън няма да е първият президент на Съединени американски щати, който би решил да не се кандидатира за преизбиране. Линдън Б. Джонсън, провокиран от сътрудници демократи, които се опълчват на войната във Виетнам, шокира страната, като афишира през март 1968 година, в годината на президентските избори, че няма да се кандидатира още веднъж.

Няколко поредни президенти републиканци, като се стартира от 1860 година, също изкараха единствено по един мандат. Резултатите за двете партии бяха осезаемо разнообразни, означават историците. Джонсън се отдръпна с тирада, в която се разгласи за мир в Южен Виетнам и дейности на Конгреса за понижаване на недостига, като съобщи, че не може да отделя време за " персонални партийни дела ", до момента в който американци умират в чужбина.

Хаотичният конгрес на Демократическата партия и акцията приключиха с встъпването в служба на републиканеца Ричард Никсън. " Беше цялостна неразбория, значително тъй като се случи на толкоз късен стадий на играта “, уточни Джеръми Сури, учител в катедрата по история на Тексаския университет. В края на 19 век обаче, републиканците управляват в продължение на няколко мандата Белия дом в интервал на национално разделяне, необятно публикуван яд след Гражданската война и доста близки резултати на вота, издигайки нови претенденти още веднъж и още веднъж.

" Мисля, че Демократическата партия и Белият дом не би трябвало да одобряват за даденост, че би трябвало да издигат още веднъж еднакъв претендент за президент, с цел да задържат Белия дом “, сподели Сури.

(БТА)/ (Пламен Йотински)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР