Днешните деца-звезди могат да постигнат невероятна слава и богатство, без

...
Днешните деца-звезди могат да постигнат невероятна слава и богатство, без
Коментари Харесай

Социални медии преобръщат нормите за детски труд

Днешните деца-звезди могат да реализират невероятна популярност и благосъстояние, без да стъпват във кино или телевизионно студио, само че дава отговор ли това на нормите?

Родителите на доста деца нямат нищо срещу да карат синовете и дъщерите си да вършат всевъзможни неща пред камерите, в случай че това докарва на семейството пари (източник: CC0 Public Domain)

Те отварят кутии, играят с играчки, намигват закачливо. Те пеят, танцуват и не пропущат да поканят: „ Абонирайте се за моя канал! “. Деца са измежду най-големите звезди на YouTube и Instagram. Те печелят милиони долари посредством контракти с авторитетни марки или през партньорската стратегия на YouTube. Но да се експлоатира детският труд е нелегално, нали? Е, това май не важи в обществените мрежи. Поне към този момент.

Децата-знаменитости постоянно са печелили особени благосклонности. Многомилионните доходи на фамилията на Маколи Кълкин не са единствен случай; един седемгодишен левент на име Райън, с беззъбата си усмивка, е най-добре платената звезда на YouTube за 2018 година. Десетки други деца и техните игри и лудории са атракция в YouTube.

Днешните деца-звезди могат да реализират невероятна популярност и благосъстояние, без да стъпват във кино или телевизионно студио. Но дали това не основава извратена обстановка в обществените медии?

Извън регулация

Детският труд е, като цяло, неразрешен със закон, съвсем по целия свят. За случаите, когато това въпреки всичко се случва, има прецизни регламенти. Децата-изпълнители би трябвало да получат позволение за работа. „ Работното им време “ е лимитирано и са наложителни изискванията за отмора и отдих, когато децата вземат участие в продукция. Задължително е работата да не пречи на тяхното обучение. Продуцентите са виновни за отбраната на здравето, благосъстоянието, сигурността и морала на децата на снимачната площадка.

Всичко това обаче не касае деянията в YouTube и Instagram. А родителите на доста деца нямат нищо срещу да карат синовете и дъщерите си да вършат всевъзможни неща пред камерите, в случай че това докарва на семейството пари.

Работата си е работа

„ Не ме интересува дали става дума просто за разопаковане на дарове, това е работа “, споделя Шийла Джеймс Кюл. Като 8-годишна тя е била дете-звезда, взела участие е в радио- и телевизионни продукции, само че по-късно е станала правист и е съавтор на закона от 1999 година, който преразгледа отбраната на труда в Калифорния по отношение на децата-изпълнители. „ Не е игра, в случай че печелиш пари от това “, споделя Кюл.

„ Определено е време да разгледаме методите, по които родителите или други възрастни печелят пари от работата на малолетни. Законът би трябвало да бъде променен, с цел да настигне развиването на технологиите “.

От игра до пердах

„ Това, което постоянно наблягам, е, че ние работим, а не девойките “, споделя Ейми МакКлюр, майка на близначките Алексис и Ава, в неотдавнашното изявление пред Гардиън. Миналата година Ейми и нейният брачен партньор Джъстин напущат работата си, с цел да ръководят кариерата на дъщерите си „ на цялостно работно време “. Това им носи доходоносни партньорства, като да вземем за пример промоция на „ интелигентните камери “ Portal на Фейсбук, която те разгласяват в акаунта си в Instagram.

Мнозина родители на деца-инфлуенсъри показват, че децата им се забавляват – те не осъзнават, че изкарват пари. Рекламите се прокарват внимателно. Например, през 2017 година в Instagram обява в корпоративния канал на Instagram, майката на детенцето Зоуи Мийоши, тогава на 5 години, споделя съвет за снимането на хубави фотоси на детето: „ Слънчевите очила също оказват помощ при снимането. През множеството време тя не гледа непосредствено към мен, тъй като й свети, само че със слънчевите очила това не е проблем “. Друга майка, Бий Фишер, споделя, че когато би трябвало да се снима видео за артикул, нейните три момчета постоянно са обсипани с близалки и лакомства.

И в случай че тези случаи провокират единствено лек ужас, те са бял дерт на фона на историята на Машел Хобсън, 47-годишната жена от Аризона, която през март беше упрекната в корист с пет от седемте си осиновени деца. Защо? Заради пердах, напръскване с пикантен спрей, принуждение и насила към недояждане по отношение на деца на възраст от шест до петнадесет години.

„ Всички гореспоменати деца загатнаха за нуждата да вземат участие в канала на майка си в YouTube, наименуван „ Фантастични завършения “, който има над 700 800 почитатели и над 242 милиона гледания “, написа в документите на полицията. „ Серията „ Фантастични завършения “ въвлича осиновените деца в разнообразни сюжети. Те споделят, че са били дисциплинирани по описаните нагоре способи, в случай че не помнят репликите си или не вземат участие, както им е подредено. Освен това те обявиха, че това е една от аргументите майка им да приключи визитите им на учебно заведение – с цел да могат да продължат да снимат поредицата. Те споделят, че не са ходили на учебно заведение от години “.

Първоначалната реакция на YouTube след ареста на майката е да спре рекламите в канала „ Фантастични завършения “. По-късно самият канал е свален. Хобсън не се признава за отговорна. Данъчен формуляр от Гугъл демонстрира, че тя е натрупала съвсем 300 000 $ от YouTube канала през 2018 година

Корпоративна отговорност

YouTube и Instagram не разрешават на деца под 13 години да имат профили. Това значи, че децата-звезди не имат каналите, които носят рекламни доходи.

Механизмите на влияние – когато марките заплащат на авторитетни лица да разгласяват фотоси или видеоклипове за реклама на артикули – се осъществят по един или различен метод отвън платформата. Най-вероятно те се договарят от родителите.

Някои уеб-специалисти упорстват, че фирмите, които поддържат тези големи обществени мрежи, би трябвало да подходят социално-отговорно и да вкарат политики, които пазят децата от употреба като описаната.

Юристът Дейвид Пиърс пък твърди, че YouTube би трябвало да вкара нови правила, изискващи че децата, включени във видеоклипове за изкарване на пари, да имат право на дял от приходите. „ Ако би имало такава политика, тогава ще се смята, че парите принадлежат на детето…, а в случай че родителят злоупотреби с тях, то детето може да го съди “, споделя той.

Говорители на YouTube и Instagram настояват, че работят дружно с специалисти във връзка с политиките, свързани с децата. Големите компании заобикалят да разясняват непосредствено съответни въпроси по отношение на отбраната на децата в онлайн каналите.

„ Ние работим в тясно съдействие с специалисти, организации с нестопанска цел и други от нашата промишленост, с цел да защитим фамилиите, които употребяват нашите услуги “, съобщи представител на YouTube. „ Предлагаме разнородни просветителни материали за фамилиите … с цел да подсигуряваме, че основателите … са осведомени с нашите правила и използваното трудово законодателство, когато показват малолетни участници в своите видеоклипове. “

„ Маркетингът посредством инфлуенсъри продължава да се развива и ние се ангажираме да работим с регулаторите, огромните марки и авторитетните водачи върху най-хубавите практики, “ декларират от Instagram. „ Преразглеждаме своите политики в тази област в партньорство с по-широката промишленост и членовете на нашата общественост в опит да се реализираме най-правилната позиция “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР