Днешната цена на литър мляко е 1,15 лева за литър.

...
Днешната цена на литър мляко е 1,15 лева за литър.
Коментари Харесай

``Млякото днес струва 1,15 лв./л - на щанда минава 3 лв.`` - Икономика

Днешната цена на литър мляко е 1,15 лв. за литър. В магазините цената минава 3 лв..

Това разяснява в утринния блок на БНТ Николай Гълъбов - млекопроизводител от Брезник във връзка тематиката има ли далавера при образуването на цените.

По думите му - главната причина за шоковото разминаване сред изкупните цени и тези в магазините са сериозните такси, които се слагат от комерсиалните вериги.

Гълъбов даде образец с цената на кашкавала:

" Ако един артикул, който го виждате на витрината на дадена верига, е 30 лева, сметнете 40% - 12 лева би трябвало да отидат за веригата. Тоест, млекопроизводителя или фермерът, който има това произвеждане, до него няма да стигне тази цена. "

Лек спад на цената може да се чака до няколко месеца - сподели на собствен ред Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопроизводителите. Той също е на мнение, че има нелоялни търговки практики.

" Големи, извънредно огромни търговски субекти, така наречените огромни търговски вериги - те безусловно са една шепа, управляват достъпа до пазара на 430 млекопреработвателни предприятия ", заяви той.

Млечните артикули са измежду тези с най-голям растеж в цените в последните месеци. Правителството разгласи, че се заема с по-строг контрол над образуването на цените и стартира инспекции. Очаква се и потребителски портал, който да рапортува нелоялни практики. Засега съответни резултати не се следят.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР