Днешната среща на върха на НАТО е много важна, защото

...
Днешната среща на върха на НАТО е много важна, защото
Коментари Харесай

Румен Радев: НАТО не е борса за сигурност


Днешната среща на върха на НАТО е доста значима, тъй като тя би трябвало да показва единството, солидарността и решителността на всички държави-членки. Засега обаче въпросите стават повече от отговорите. Това съобщи президентът Румен Радев след присъединяване си в първата работна сесия на Северноатлантическия съвет във формат 29, която се състоя в границите на Срещата на държавните и държавните ръководители на държавите-членки на Алианса.

Българският държавен глава уточни, че по време на сесията президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е повдигнал въпроса парите за защита, отделяни от държавите-членки, да стигнат 2 % от Брутният вътрешен продукт и то през днешния ден, само че също е сложил и нова преграда от четири на 100. „ Аз единствен сложих въпроса пред генералния секретар на НАТО какво става с Трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни качества, в случай че не срещнем тези 2 % в този момент, а никой не приказва за тези четири % “, съобщи Румен Радев. Това е жизненоважно за бъдещето на организацията и касае всички страни, само че този проблем не се дискутира. „ НАТО не е  борса, на която можеш да си купиш сигурност, НАТО е съюз на суверенни страни, обединени от стратегически цели и общи полезности “, акцентира българският държавен глава.

Президентът Радев добави, че въпреки това американският президент е прав, тъй като всяка страна би трябвало да има принос в свят на растящи закани и да построява ефикасни качества. “Това, което той прави, е добре и за нас като създаване на отбранителни качества. Виждате с каква принуда в България се заделят средства за въоръжените сили “, изясни Румен Радев и добави, че на тази тематика е свикал три съвещания на Консултативния съвет за национална сигурност. На тях се разбираме за нещо, което след това се анулира, плановете за рационализация непрестанно се отсрочват, непрестанно се намират аргументи, добави Радев.

Решението за постигане на 2 %, което доста мъчно е било признато у нас, ще се реализира в мандата на идващото държавно управление – по проект през 2024 година, означи Румен Радев и акцентира, че чака натискът за увеличение на парите за защита да продължи.

Президентът Радев прикани за обща политика на НАТО за разноските на защита и напомни, че две-трети от страните съдружници са подали проекти да доближат 2 % от Брутният вътрешен продукт през 2024 година, а осем членки към този момент са го постигнали.

В отговор на въпрос за атмосферата по време на работната сесия и дали европейските водачи се усещат изнудвани от Съединени американски щати, президентът Радев съобщи, че атмосферата в залата не е била „ една от най-приятните “. В момента всички водачи са в „ сконфузено положение “, тъй като всеки мисли какво значи изискването за тези 4 % и до каква степен е сериозен е бил  президентът Тръмп, съобщи българският държавен глава. Румен Радев уточни, че НАТО е минал през доста провокации и постоянно съдружниците са успявали да се консолидират. „ Надявам се да се откри решение и в този момент “, добави президентът в отговор на въпрос дали има закани за бъдещето на Алианса.

Румен Радев дефинира като едно от положителните събития на срещата на върха предстоящото решение Република Македония да получи покана за договаряния за присъединение. Конкретните периоди на процеса ще зависят от осъществяването на контракта с Гърция, добави президентът.

Държавният глава уточни, че в границите на срещата на държавните и държавни водачи е сложил и тематиката за трансатлантическата връзка. „ Дадох и своето мнение и рекомендации, които постоянно съм държал. Напомних за интервенцията в Либия, която разкри големи дефицити във военните качества на европейските страни “, уточни президентът, като добави, че става въпрос за системите за разузнаване, високо тъкмо оръжие, зареждане във въздуха, подвижност, модерни системи за командване и ръководство, които са се предоставяли напълно от Съединени американски щати. „ Каква е ориста на европейската сигурност, в случай че ги няма тези качества. Затова и моето предложение беше да се съблюдава двупистовият метод в връзките с Русия “, добави президентът Радев. Той прикани наред с политиката на въздържане, да се гради също разговор и в обстановка на неясност на трансатлантическата връзка да се заобикаля нападателният звук и да се търсят пътища за нормализация на връзките с Русия. Президентът добави, че този метод се приема от водачите.

В отговор на въпрос за упованията му от идната среща сред съветския и американския президент, Румен Радев съобщи, че не може да гадае за метода на Доналд Тръмп, още повече след неговото изявление през днешния ден. „ Ако той гледа на връзките към Русия през призмата на Европа, можем да чакаме едно държание. Ако гледа на Русия през призмата на връзките Америка-Китай, тогава може да чакаме различен излаз от тази среща “, сподели още президентът Румен Радев.

В рамките на форума президентът Радев организира двустранна среща с грузинския си сътрудник Гиорги Маргвелашвили. Утре се чака да се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР