Днешната среща беше посветена не на личността на Гоце Делчев,

...
Днешната среща беше посветена не на личността на Гоце Делчев,
Коментари Харесай

Българо-македонската комисия стигна до задънена улица по темата за Гоце Делчев

Днешната среща беше отдадена не на личността на Гоце Делчев, а на Средновековието ни със Северна Македония. Съгласие обаче не е реализирано. Има съществено разминаване с нашите сътрудници във формулировката на контракта, че имаме обща история. Не виждам по какъв начин ще реализираме единодушие за учебниците от двете страни. Това съобщи съпредседателят на българо-македонската комисия проф. Ангел Димитров в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия, съобщи вести.бг.

Съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев също изясни, че има съществени разминавания.

„ Когато приказваме за Средновековието огромното противоречие на нашите сътрудници е, че след 9-ти век в Северна Македония се образува българската националност. Те не желаят да одобряват нашата позиция, макар, че е задоволително аргументирана и призната от учените в света. Общата история е обща, тъй като имаме една страна, образуване на народ, обща просвета и общи показа за образуването на тази общественост. С Османската империя също имаме живот в една страна, само че тя е по-скоро споделена история, тъй като не участваме дружно в ръководството ѝ “, утовни проф. Димитров.

Той означи със страдание, че работата на комисията не се развива по отношение на мечтаното още от началото на сформирането ѝ. „ От лятото, обаче имаме едно очевидно отвращение да се работи по-активно. До края на тази година би трябвало да реализираме някакво единодушие по общата ни история, а още не сме стигнали до личността на Гоце Делчев и актуалната история “, разкри историкът.

Проф. Димитров посочи, че не е редно точно историците да пресичат опитите за сдобряване на управленията на двете страни. Затова би трябвало да се постараем да стигнем до консенсус по противоречивите въпроси.

Македонският историк бе безапелационен, че личността на Гоце Делчев не би трябвало да се преглежда като единствено на едната или другата страна. Той не скри раздразнението си от думите на сътрудника му, че персонално Гоце Делчев,а и неговите близки се дефинират като българи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР