Днешната сесия на Общински съвет – Варна стана повод местния

...
Днешната сесия на Общински съвет – Варна стана повод местния
Коментари Харесай

Тежък дебат около новото рибарско пристанище във Варна! Какво плаща градът за 8 млн. лева и в чий интерес, питат съветници

Днешната сесия на Общински съвет – Варна стана мотив локалния парламент, медиите, а оттова и обществеността най-накрая да научи детайлности за ново рибарско пристанище в околност Карантината. До това се стигна след многолюден спор по плана, който е на стойност на 16 млн. лева, като половината ще бъдат обезпечени от общината.

Гл. проектант на Варна арх. Виктор Бузев обясни пред съветниците част от детайлите на концепцията за нов риболовен порт, която досега не беше представяна обществено и не е била обект на публично разискване. Съоръжението, което би трябвало да стартира да се строи през идната есен и да е приключено през 2020 год., ще има вълнолом, места за 116 лодки, а също постройка за посрещане на улова. В нея ще има ледогенератори и кантари, офиси на организациите по риболовство и аквакултури и по надзор на храните, работилница и други потребни пространства за риболовците.

За жителите е значимо, че там ще има място за търговия с риба, а вълнолома ще бъде наличен за разходки. Освен това ще бъде издигната и кула, от която ще се разкрива панорама към морето. На новото пристанище ще има общо три места за втурване на лодки, в това число и авторемаркета. При построяването на пристанището няма да се правят драгажни действия, увериха проектантите. Доставката на гориво ще бъде с цистерна, като авансово е обсъждан и вид за бензиностанция, само че е бил отритнат като рисков.



Основните рецензии към плана от опозицията в Общински съвет – Варна пристигнаха бяха към прозрачността и целесъобразността на плана. Оказа се неразбираемо кои детайли финансира общината със своите 8 млн. лева Отделно от това към този момент не се знае по какъв път ще бъдат обезпечени. Тези въпроси бяха сложени под друга форма поредно от Христо Атанасов (ЗНС „ Ал. Стамболийски “), Милена Георгиева (БСП) и самостоятелния Григор Григоров, само че по този начин и не получиха съответен отговор.

За сметка на това, зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов изясни, че планът, по който се чака европейско финансиране се построява сложно и не може да се раздели финансирането „ на парче “.

Общинските съветници Григор Григоров и Костадин Костадинов („ Възраждане “) упрекнаха болшинството към ГЕРБ, че основава не рибарско, а яхтено пристанище, което ще бъде по-скоро атрактивна, в сравнение с обслужваща лодкарите конструкция. Григоров непосредствено съобщи, че инвестицията се прави с цел да вдигне цената на някои околни парцели, а самите риболовци малко по малко ще бъдат изместени, тъй като няма да им е по джоба да заплащат за пристанището.

В отговор зам.-кметът Христо Иванов съобщи, че риболовците няма да заплащат такси, а единствено консумативите, които употребяват.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

Харесайте ни във FB
``
рекламаКоментариКоментирай посредством Фейсбук  1  0 спартаклия (преди 21 минути) Рейтинг: 0 | Одобрение: 0 Върнете си парцели на спартак, за по положително бъдъще на варненци
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР