Днешната седма по ред среща на Смесената българо-македонска комисия по

...
Днешната седма по ред среща на Смесената българо-македонска комисия по
Коментари Харесай

Проф. Димитров: Мостовете между България и Македония трябва да имат здрава основа

Днешната седма по ред среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси приключи без необикновен прогрес, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров я дефинира като „ най-безплодната, само че никога не най-спокойната среща “. Той дефинира диалозите като доста интензивни и заредени с доста страст. „ За да се стигне до тази обстановка значи, че имаме доста дълбоки разлики в интерпретациите на предишното и на първо място на метода, по който желаеме да решим противоречивите въпроси и да сведем до най-малко това, което ни пречи да вземем най-положителното от предишното “, съобщи проф. Димитров. Той още един път акцентира, че в контракта е заложена концепцията за общото минало на двата народа, а също по този начин за общото честване на историческите персони на това минало. „ В предходните срещи бяха направени крачки напред, само че от предходната среща сякаш усетихме неналичието на подготвеност да се създадат стъпки напред. За нас е доста значимо да продължим работата в духа не на компромисите, а на основата на единодушието, което може да бъде реализирано въз основата на схващане на самите причини. В тази комисия множеството от нас сме историци и за нас е значимо, когато разсъждаваме за предишното да не го трансформираме в обект на конюнктурни ползи “, съобщи той. Историкът заяви, че идната среща би трябвало да се състои в средата на месец октомври. Той изрази оптимизъм, че на нея въпреки всичко ще бъде реализиран прогрес.

Съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев съобщи, че Гоце Делчев би трябвало да бъде празнуван дружно от двата народа и би трябвало да се трансформира в мост, който да насърчи още повече добросъседството сред тях. От своя страна неговият български сътрудник добави, че мостовете би трябвало да имат здрави основи. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР