Днешната първа сесия от преговорите за брекзит бе важна и

...
Днешната първа сесия от преговорите за брекзит бе важна и
Коментари Харесай

Първият ден от преговорите за брекзит завърши с дуел с цитати на Жан Моне и Уинстън Чърчил

Днешната първа сесия от договарянията за брекзит бе " значима " и " потребна ", съобщи в Брюксел ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние.

На взаимна конференция с английския министър за брекзита Дейвид Дейвис, Барние изброи три основни тематики, които би трябвало да бъдат уредени в първия стадий на договарянията – гарантирането на правата на жителите от двете страни на Ламанша, уреждането на " сметките " и всички поети финансови задължения, и запазването на съглашението от Разпети петък за Северна Ирландия.

" Винаги ще работим с Обединеното кралство и в никакъв случай срещу Обединеното кралство ", сподели Барние, представен от Българска телеграфна агенция.

Очакванията си по какъв начин ще протекат договарянията отсега нататък, той показа, цитирайки Жан Моне, един от основоположниците на днешния Европейски съюз, с думите: " Не съм нито оптимист, нито черноглед. Аз съм просто съдбоносен ".

Дейвис отговори на това с откъс на Уинстън Чърчил, който гласи: " Песимистът вижда компликация във всяка опция, оптимистът вижда опция във всяка компликация ".

Той добави, че двамата с Барние желаят да реализират най-хубавото допустимо партньорство, което работи и в интерес на Европейски Съюз, и в интерес на Англия.

Дейвис също акцентира какъв брой е значимо да се запазят правата на европейските жители на острова и английските жители в 27-те страни членки на Европейски Съюз.

Преговорите сред Барние и Дейвис започнаха броени дни преди да се навърши година от референдума за участието на Обединеното кралство в Европейския съюз, на който близо 52 % от гласувалите британци избраха страната им да напусне блока на 28-те.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР