Днешната дискусия относно проекта за Подробен устройствен план (ПУП) за

...
Днешната дискусия относно проекта за Подробен устройствен план (ПУП) за
Коментари Харесай

Здравков с уверение: Не слагаме край на процедурата за плана за Борисовата градина

Днешната полемика по отношение на плана за Подробен организационен проект (ПУП) за Борисовата градина не е заключителна. Това акцентира категорично основният проектант на София Здравко Здравков по време на срещата-обществено разискване в УАСГ. Той беше водещото лице от страна на общинската администрация, откакто кметицата Йорданка Фандъкова не се появи на второто разискване.
Здравков сподели следното – полемиката през днешния ден ще завърши със информации от районните администрации, които ще обобщят мненията по проекта. Става въпрос за общо към 900 мнения от трите районни администрации, в чиито региони влиза Борисовата градина – " Изгрев ", " Лозенец " и " Средец ". Само в " Изгрев " има 400 мнения. По думите на Здравков, откакто районните администрация обобщят мненията, което не е ясно по кое време ще стане, те ще минат през Експертен съвет, а той ще ги показа на създателя на плана, арх. Ковачев и архитектурното му студио. Те пък ще би трябвало да преработят плана си и по-късно отново ще има показване – " до момента в който този проект не стане публично допустим ", акцентира Здраков. Главният проектант не се нае да даде даже подобен период по кое време ще стане всичко това.
Предложения и опасения
Специално внимание на собствеността в Борисовата градина обърна общинският консултант Войслав Тодоров. Той обърна внимание, че още няма стъпки за връщане на благосъстоятелност от страна на Столична община при " Софияленд " или къпалня " Мария Луиза ", откакто Здравков се похвали по какъв начин Йорданка Фандъкова е пуснала отчет за връщане на четири парцела, в границите на които се намират Маймунарника, Веселото село и автокъща " Капитолия ". Това са парцели, които се намират в общинско сдружение – " Софийски парцели ", и с отчета се вадят от там, акцентира Тодоров. Главният проектант отвърна, че ще има опит за връщане на земи като общински тъкмо за изброените от Тодоров региони. А архитекти-професионалисти също желаеха връщане на региона на " София ленд " в рамките на Борисовата градина.
Здравков уточни и други мнения, като тип на предложенията - да не се урегулират парцели с повече от един притежател, както и с трайно предопределение, т.е. там да не може да се строи.
Имаше и изказване, че публичното разискване в действителност е нелегитимно, тъй като за три региона всичко се гледа едновременно, както и по какъв начин по този начин има разискване в този момент, откакто към момента няма резюме на мненията и експертни отговори от екипа на арх. Ковачев. Беше насочен и въпрос към Здравков – кой ще влага там? Както и за какво се режат трамвайните релси на бившето трасе при Телевизионната кула, откакто имаше предложение в мнение трамваят отново да върви там.
Иначе разнообразни архитекти, представляващи организации на професионалните архитекти, желаеха следното – да има по-сериозни пешеходни артерии в Борисовата градина, които да свържат обособени елементи на парка, алеята към Семинарията да стане пешеходна и велосипедна, да се намерения няма ли по-подходящо място за Конната база. Общото мнение е, че терените на " Спортна София " би трябвало да си останат, където са.
Специално за Гара Пионер експертите желаят ясно обособена зелена част, тъй като там в този момент било многофункционална зона т.е. може да се застрои напълно. Беше подложен и следният въпрос – какъв в последна сметка е точният обсег на проекта?
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР