ДнесБългарската Православна църкваотбелязваНеделя на Блудния син, която е втора от

...
ДнесБългарската Православна църкваотбелязваНеделя на Блудния син, която е втора от
Коментари Харесай

Отбелязваме Неделя на Блудния син

ДнесБългарската Православна църкваотбелязваНеделя на Блудния наследник, която е втора от подготвителните седмици заПасхаиВеликия постиВъзкресение Христово.

Блудният наследник се осъзнал, написа в тълкованието си на библейската алегория Св. Филарет Московски, оповестено в православието.бг.

Осъзнаването е началото на обръщането на грешника към Бога. Осъзнавайки се, той ясно схваща от какво тъкмо се нуждае душата му и какво не му доближава. Спомня си за Небесния Отец и богатствата, от които се е лишил своеволно, отлъчвайки се от Него. Така взема решение и да се завърне при Бога, т. е. да остави греховния живот и да живее още веднъж по Божиите заповеди.

Заблудилият се и разкайващ се наследник не търси ценене на достолепието и правата си на наследник и е удовлетворен даже от ситуацията на прислужник в дома на татко си. С това притчата за Блудния наследник демонстрира какво би трябвало да бъде смирението на каещия се виновник.

Заблудилият се наследник бил признат от бащата. Притчата учи посредством това, че положителното желание е тогава избавително, когато без бавене се приведе в осъществяване. Бащата посреща с наслада и обдарява завърналия се подведен наследник. Това е светлият облик на дивното Божие великодушие към всеки каещ се виновник.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР