Днес знамето е символ на самоличност и за общност и

...
Днес знамето е символ на самоличност и за общност и
Коментари Харесай

Андрей Пантев: Свободата се подарява, когато си готов за нея

" Днес знамето е знак на идентичност и за общественост и за почитание към всички починали в името на това знаме ". Това съобщи пред Канал3 проф. Андрей Пантев във връзка на Националния празник на 3 март.

" Свободата се подарява, когато си подготвен за нея. Никой не отхвърля ролята на Русия. Но незримото наличие на българите на този популярен акт става след епохи премеждия. Русия пресече умерено Дунава, посредством и на този народ. Защото внезапно Европа разбра какъв народ живее от двете страни на Стара планина и Рила ", разяснява Пантев.

По думите му не е имало по какъв начин България да се освободи и да бъде в рамките на Санстефанския контракт. " Тази бленувана Санстефанска България предвид на тогавашната политика не е могло да бъде осъществена - България да бъде целокупна. Защото тя трябваше да бъде четири пъти по-голяма от всички останали прилежащи страни, които към този момент са били 60 години напред. И не е толкоз поради злоба към България, а поради тогавашната политическа реалност ", сподели Пантев, като посочи, че тези прилежащи страни към този момент са имали и представителства в европейските страни и също са щели да се възпротивят.

Той посочи, че България е признателна и може да бъде признателна на Русия, само че събитията след Освобождението демонстрира, че има собствен личен капацитет.

" Благодарността и признателността не е раболепство. Това го настояват комплексари. Да кажеш благодаря е чест и геройство. Самата България след Освобождението демонстрира такива неща, че я назовават " българско знамение ". Тук става въпрос за нещо, което не е подарък. Но не може да бъде подценявано. Тази война наред с всичко останало е и война на вярата. Попове посрещат съветската войска. Тази война е особена. Това е единствената война на 19 век, водена по морални аргументи ", сподели още професорът.

Андрей Пантев, че " никой в България обаче не е считал Русия за пример за бъдещото устройство на страната ни ". " Нашите революционери не са били гладни. Усещането за благосъстоятелност го е имало в България. Чорбаджи Марко не се е чувствал плебей, макар че романът " Под игото ". И и има един израз на Константин Величков – " турците нищо не ни правеха, само че ние към този момент не можехме да ги поносим ". Емоцията е фактор №1. Не е колбасът, не е хлябът. Това води народите. Във Франция избухва революцията, когато тя е страна номер 1 в света. Революции и националноосвободително придвижване избухват, когато има убеденост, а не беззащитност ", безапелационен е проф. Пантев.

" Нито един урок от историята не е теоретичен. Но аз съм песимистичен към понятието урок на историята. Защото в подобен случаи нямаше да има диктатури и други сходни феномени. Ако има нещо, което сме научили е, че България не можеше да си разреши повече от един зложелател на Балканите. Това беше стратегически урок. Сега можем да кажем, че имаме равна, спокойна конюнктура. Независимо от някои прояви на национализми. И никаква Швейцария не ни би трябвало. Защото България по този начин ще загуби своето обаяние ", сподели Пантев.

" Винаги, в най-мрачните времена на нашата история – 15-16 век, е било тягостно да си българин. И все пак се намира едно ядро от хора, които се сплотяват, които се саможертват. И по този начин се стига от мъченичеството на въстанията до триумфа на Балканската война. Аз го назовавам " залязване по изгрев ", добави Андрей Пантев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР