Днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, който ще продължи

...
Днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, който ще продължи
Коментари Харесай

Започва свещеният месец Рамазан - дни на опрощение, покаяние и милосърдие

Днес стартира свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, който ще продължи до 1 май.

На вярващите се предлага да прекарват времето си в размишления за бога, да правят положителни каузи, да раздават лепта.
По време на Рамазана мюсюлманите съблюдават непоколебим пост от зазоряване до залез слънце. Това са дни на помилван, смирение и състрадание.

8500 пакета с съществени хранителни артикули ще бъдат раздадени на нуждаещите се по време на свещения месец, оповестяват от Главното мюфтийство. Голяма част от филантропичната помощ ще бъде ориентирана към бежанците от Украйна и ще бъде изпратена по местата, където те са настанени.

По случай Рамазан президентът Румен Радев ще бъде хазаин на празничната вечеря ифтар, оповестяват от Българското национално радио. На нея са поканени представители от всички публични вероизповедания в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на културата, образованието и науката.

Домакинството на президента на тържествената вечеря ифтар е израз на почитание към религиозният празник и традициите на мюсюлманите у нас.

Рамазанът, един от месеците в ислямския календар, е бил и част от календарите на античните араби. Името Рамазан има арабския корен ar-ramad, което значи изпепеляваща горещина.

Мюсюлманите имат вяра, че през 610 година сл. Хр. архангел Джибрил (Гавраил) се явил на оракул Мохамед и му разкрил Корана, свещената книга на исляма. Счита се, че това се е случило по време на Рамазана. През този месец мюсюлманите постят, с цел да почетат разкриването на Корана. Той се състои от 114 глави и се смята, че това са словата на Бога, или Аллах. Коранът се добавя от hadith - разкази за мислите и делата на Мохамед. Те дружно съставляват религиозните текстове на исляма.

По време на Рамазана мюсюлманите се стремят да израснат духовно и да изградят по-здрави връзки с Аллах. Правят го чрез молитва и цитиране на Корана, стремят се да са положителни в делата си, въздържат се от злословия, неистини и сборичкване. През целия месец мюсюлманите постят, въздържат се от алкохол и полови връзки от изгрев до залез слънце.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР