Днес започва Страстната седмица, през която християните почитат страданията на

...
Днес започва Страстната седмица, през която християните почитат страданията на
Коментари Харесай

Започва Страстната седмица. На Велики понеделник Христос изгонил търговците от храма

Днес стартира Страстната седмица, през която християните почитат страданията на Иисус Христос в последните дни от земния му живот, когато Спасителят изкупва човешките грехове посредством жертва.

 

Седмицата стартира с тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим и приключва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се назовава Велик. Това е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се правят специфични служби от църквата.

Според православния календар тази седмица приключва с Великден. На старобългарски " пристрастеност " е " страдалчество ". По тази причина дните на Христовите премеждия от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до гибелта му са наречени " буйна седмица ".

Приближавайки се към кулминационната точка на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наименуван Велик.

Църквата дефинира всеки ден от тази като свят и със специфични богослужения отбелязва пътя на Христос към Голгота, страданията, кръстната гибел и погребението му. В началото на Страстната седмица в храмовете всекидневно се поставя черна завеса на Царските двери, а иконите на Богородица и Иисус Христос тук-там се покриват с черно платно.

 

На Велики понеделник Иисус Христос влезнал в Йерусалимския храм и го намира цялостен с търговци. Божият наследник изгонил търговците и прекатурил масите, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище.

 

На празника Пасха в Йерусалим евреите от близки и далечни земи, идващи на поклонение, били задължени да дадат лептата си за храма, принасяйки като жертвоприношение в името на Бога нещо скъпо, нормално агне. Така търговци на жертвени животни редели стоката си на специфични пейки при методите към храма. Това на процедура превръщало предверието на храма в пазар –  продавали се движимости, нямащи нищо общо с жертвените ритуали.

 

Евангелията описват, че след влизането на Исус в Йерусалим, Той се насочил напряко в храма и виждайки на площадката пред него многото хора, врявата и кавгите, както и животните, изгонил търговците. 

 

" Христос влезе в Божия храм и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите, и столовете на ония, които продаваха гълъби “.

В този ден се чете и тази част от Евангелието, в която се споделя по какъв начин безплодната смокиня изсъхнала откакто била прокълната от Господ, тъй като ''Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън'' (Мат. 3:10), а това би трябвало да ни научи, че индивидите са, с цел да дават духовни плодове като укрепват вярата си и не не помнят молитвите си.

 

В антична Юдея и Израил смоковницата била знак на мъдрост. Изсъхването ѝ означавало, че мъдростта е напуснала израилтяните, т.е. смоковницата на юдеите останала безплодна. А доколкото дървесината на смоковницата не става за никакви строителни потребности, такова дърво, „ което не дава добър плод, бива отсичано и хвърляно в огън “.

 

В притчата се споделя за един собственик на лозе, който 3 години търсел плодове от смокинята, само че не намирайки, решил да отсече безплодното дърво. Единственият у стопанина лозар го помолил „ остави смоковницата още една година, аз ще я обкопая и наторя. Ако и по-късно не принесе плод – ето тогава ще я отсечеш ”.

 

Точно половин година, откакто божият наследник разказал тази алегория, и няколко дни преди юдейската Пасха, изтекло времето на божието очакване и това било тъкмо Велики понеделник, когато Христос се запътим към Йерусалим и изгонил търговците от храма.

 

Според националните обичаи на днешния ден почистваме домовете си – за здраве и с цел да изгоним злите сили.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР