Днес започва огледът и описът на щетите след силната градушка,

...
Днес започва огледът и описът на щетите след силната градушка,
Коментари Харесай

Земеделци готвят протест след унищожителната градушка в Пловдивско

Днес стартира огледът и описът на вредите след мощната градушка, която нанесе провали върху реколтата в близо 15 пловдивски села. Сред най-засегнатите са земеделските производители от Ръжево Конаре. Ситуацията в селото - унищожени пипер, патладжани и слънчоглед и други. Хората са извънредно гневни, даже се готвят за митинги, споделя Българска национална телевизия.

" Доколкото имаме информация, при нас градушката падна поради това, че не са пуснати ракети. Готвим митинг по отношение на желани от нас компенсации от страната и от хората, които са забранили това нещо да се случи, да бъдат хвърляни ракети, които да ни предпазят от градушката ", изясни жителка на селото пред малкия екран.

Продукцията на хората не е застрахована и те не знаят какво ще вършат оттук насетне.

Земеделски производител показа, че отглежда 440 декара пипер в землището на Ръжево Конаре. " Няма една чушка здрава, няма и метод за възобновяване, няма застраховка. Оттук нататък нямаме концепция по какъв начин ще си изхранваме фамилиите, имахме и толкоз доста хора на работа, всички от през днешния ден са без работа ", описа той.

Обяснението

Георги Михайлов – шеф на командния пункт на Изпълнителна организация " Борба с градушките ” в с. Голям чардак, изясни, че клетката, която е над селото, не е стреляна, тъй като полигонът има възбрана от 19.18 ч. до 20.16 ч.

" Тази клетка е зародила към 19.30 ч., тогава е трябвало да почне обработката, само че заради възбраната тя не е била обработена. Това е общоприета процедура, до момента забрани е имало и отново ще има. Ние почваме да стреляме от 14.00 ч. до към 23.00 ч. През цялото това време въздушното пространство над Пазарджик, Пловдив е затворено. Хората, които дават възбраните, наблюдават въздушната конюнктура и те преценят по кое време и какъв брой време да е тази възбрана ", изясни той. Михайлов добави, че с цел да получат позволение за пукотевица, им трябват 40 минути. Обработени са 16 кафези, като са изстреляни 82 ракети, само че тази над Ръжево Конаре не е.

Зам.-кметът на община Калояново Пламен Николов разяснява, че земеделските производители си заплащат на декар да бъдат предпазени и хората имат остарял способ за застраховането, който по думите му е извънредно неефикасен. Той добави, че към 13.00 ч. се чака в Калояново да дойдат земеделският министър и регионалният шеф.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР