Днес започва най-голямото учение на НАТО за тази година -

...
Днес започва най-голямото учение на НАТО за тази година -
Коментари Харесай

Невиждани по размах военни учения на НАТО започват днес в България и Черно море! Участваме с много войска и бойна техника

Днес стартира най-голямото обучение на НАТО за тази година - „ Saber Guardian 2017 “. България, Румъния и Унгария са страни-домакини. В учението, което ще продължи до 20 юли, вземат участие сред 25 и 40 хиляди военни, заяви Министерството на защитата.

Многонационално обучение „ Saber Guardian – 2017 “ ще започва на полигон „ Ново село “ край Сливен. Учението се управлява от Командването на Сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа и в него ще вземат участие към 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски страни. По време на учението са планувани ВИП-дни.

Провеждано годишно от 2013 година, SG17 се редува през България, Румъния и Украйна и служи като част от Програмата за взаимни учения (Joint Exercise Program или JEP) на Европейското командване на Въоръжените сили на Съединени американски щати. SG17 е най-мащабното обучение от серията “Saber Guardian” до момента и ще укрепи взаимната и смесена оперативна съгласуемост при разнообразие от набори от задачи със съюзнически и партньорски страни.

България, Румъния и Унгария ще поделят семейството на „ SG17 “ като интегрираните в него 18 учения ще бъдат извършени на територията на трите страни. Като съществени военни обекти ще бъдат употребявани образователният полигон „ Ново село “ в България и Военновъздушната база „ Михаил Когълничеану “ в Румъния.

В България 6000 бойци с 1200 единици бойна техника ще проведат бойни стрелби, въздушно-десантни тренировки, военноморски, сухопътни и компютърно подпомагани учения. Основните военни полигони за ученията са Ново село, Корен, Шабла, Безмер и Бургас.

Като най-голямо измежду 18 учения, провеждащи се в Черноморския район през тази година, „ Saber Guardian 17 “ е най-мащабната подготовка за Сухопътните сили на Съединени американски щати в Европа и държавите-участници, което ще увеличи готовността и ще усъвършенства оперативната съгласуемост под единно командване, като включи цялостния обсег от военни задачи в поддръжка на сигурността и стабилността в Черноморския район.

Паралелно със „ Saber Guardian 17 “ от 10 до 22 юли в Черно море ще се състоят американско-украинските военноморски учения " Сий брийз " (Морски полъх) с присъединяване на въоръжените сили на общо 17 страни, заяви командването на въоръжените сили на Съединени американски щати в Европа, представено от ТАСС. В ученията ще взе участие и България.

Тази година в ученията с изключение на уредниците Съединени американски щати и Украйна ще вземат участие Белгия, България, Англия, Гърция, Грузия, Италия, Канада, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Португалия, Турция, Франция и Швеция.

В ученията ще се включат сухопътни и военноморски сили, както и морски пехотинци.
Целта на ученията е възстановяване на взаимоотношението и бързината на реакция на въоръжените сили на страните участнички и усилването на средствата за взаимно нанасяне на удар.

Организаторите обявиха, че задачата на ученията цели обезпечаване на непоклатимост в Черноморския район.

Американско-украинските военноморски учения " Сий брийз " се организират постоянно от 1997 година

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР