Днес започва Международният Фестивал на фолклорната носия в Жеравна.Фестивалът е

...
Днес започва Международният Фестивал на фолклорната носия в Жеравна.Фестивалът е
Коментари Харесай

Започва Международният Фестивал на фолклорната носия в Жеравна

Днес стартира Международният Фестивал на фолклорната носия в Жеравна.

Фестивалът е основан е през 2008 година по концепция на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен отбор „ Българе ”. Атрактивната им женитба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 година в местността Костина край с. Рибарица по древен български бит, на която младоженците и присъстващите 400 посетители са с български национални носии, има необятен положителен отзив. Това стимулира основателя на „ Българе ” благодарение на неговите сътрудници Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, предприемачите Георги Манев и Калин Григоров, както и на други съидейници, да провежда доста по-мащабно събитие, което да дава опция на всеки искащ най-малко за три дни в годината да облече българска носия и се откъсне от цивилизацията, като направи скок век и половина обратно във времето.

Основен уредник на фестивала е основаната от Христо Ив. Димитров и семейство Андерсон Фондация „ Българе ”. Съвместно с марката „ Бона фиде ”, Община Котел и Кметство Жеравна, Фондацията провежда годишния интернационален Фестивал на фолклорната носия, чието първо издание е през август 2008 година. Неизменен хазаин на фестивала през годините е екипът на Национален фолклорен отбор „ Българе ”. Фестивалът е частна самодейност и се устоя с помощта на приходите от входната такса и от дарения. Всяка година десетки донори и медийни сътрудници способстват за сполучливото осъществяване на родолюбивата самодейност в Жеравна.

Традиционни спонсори на фестивала от самото му основаване са Ян и Елена Андерсон, Георги Манев и Калин Григоров. Всяко издание се реализира с поддръжката и на десетки други донори.

Архитектурният резерват Жеравна е определен от Христо Ив. Димитров за център на фестивала. През 2008 година е подписан 30-годишен контракт с Община Котел за прилагане на част от местността Добромерица край селото за място на събитието. Фестивалната територия е обособена измежду боровата гора на хълма Добромерица. Фестивалът е тридневен /петък, събота и неделя/ и се организира в предпоследния уикенд на месец август, като датите му са преносими всяка година.

Участието в този фестивал е непринуден акт и искащите да се включат в него усърдно съблюдават наложителните условия за провеждането му. С цел да се придаде допустимо най-пълна достоверност на ситуацията и оптималното й доближаване до българския обичай отпреди 100-150 години, работи непоколебим фестивален устав.

Главното условие за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и използването на редица предмети от актуалния живот, както и на произведения от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е позволено единствено на несъмнено за диалози място. През първите два дни изрично е неразрешено снимането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и други Право на това имат единствено упълномощени медии и фотографите на фестивала. Всеки клиент може да се обърне към последните за персонални фотоси, до които ще получи безвъзмезден достъп в уеб страницата www.nosia.bg 20 дни след фестивала. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР