Днес започна разпределянето на 100 000 противогрипни ваксини, предназначени за

...
Днес започна разпределянето на 100 000 противогрипни ваксини, предназначени за
Коментари Харесай

Започна безплатното ваксиниране за хората над 65 г.

Днес стартира разпределянето на 100 000 противогрипни ваксини, предопределени за пенсионерите над 65-годишна възраст. Те ще бъдат доставени на фамилните лекари, декларирали предпочитание да вземат участие в програмата, които ще преценят кои от пациентите им дават отговор на авансово оповестените критерии за слагане на безвъзмездна ваксина, защото дозите няма да стигнат за всички искащи, а единствено за пенсионерите с тежки хронични болести, подложени на максимален риск да се разболеят.

Първите 20 000 дози са получени преди две седмици и са разпределени главно в столицата, където пенсионерите са най-вече. Вторият транш от 100 000 е доставен в петък и до края на тази седмица имунизациите би трябвало да стигнат до кабинетите на персоналните лекари. С тях ще бъдат имунизирани 10% от пенсионерите над 65 години, които дават отговор на критериите.

„ Когато нещо се прави за първи път, е мъчно да се създадат точни планове какъв би бил ползата. Затова започнахме от 10% въз основата на това, че до момента използването на тези ваксини е била доста ниска – към 2-3% “, изясни основният държавен контрольор доктор Ангел Кунчев във връзка дефицита на ваксини за всички.

Д-р Виделина Моллова, фамилен доктор, е декларирала 100 дози, а ще получи едвам 10. В цяла Западна Европа има дефицит на противогрипни ваксини. В България има фамилни лекари, които са отказали да работят по тази стратегия и не са декларирали дози.

Амбицията е до 2022 година безвъзмездни ваксини да получават 1/4 от пенсионерите над 65 години у нас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР