Днес започна новият мандат на 16 обучени медиатори, които ще

...
Днес започна новият мандат на 16 обучени медиатори, които ще
Коментари Харесай

Започна новият мандат на медиаторите към Центъра за медиация към Окръжния съд

 Днес стартира новият мандат на 16 подготвени посредници, които ще оказват помощ на страни с неприключили правосъдни каузи да позволяват непринудено разногласията си. Мандатът е тригодишен, като претендентите са приели правилата на работа на Центъра по медиация към правосъдния регион на Окръжен съд - Варна – да работят безплатно и непринудено. Те ще са в помощ на страните, които имат заведени цивилен, частни-наказателни и търговски каузи в районните съдилища във Варна, Девня и Провадия или във Варненския областен съд. Процедурата по медиация за правосъдни разногласия е безвъзмездна.

Новия мандат на посредниците стартира на същата дата, на която преди четири години беше основан Центъра във Варна. Председателите на Окръжен и Районен съд – Варна Марин Маринов и Ерна Якова им пожелаха триумф и доста непринудено позволени разногласия. Те подчертаха, че и отсега нататък разчитат доста на тяхната ангажираност и безрезервност, с цел да може от ден на ден хора да изберат медиацията пред срещата в съда. Споделено беше, че се чакат законодателни промени, които плануват провеждането на тази процедура да се прави преди завеждането на каузи в съда.

Ръководителите на двете съдилища отличиха с благодарствени грамоти посредниците, които са работили интензивно за Центъра през последните години и в този момент са били утвърдени да продължат да работят за него, само че съгласно новите условия и правила, които влязоха в действие от тази година.

" Искам да благодаря за посредниците, с чиято поддръжка успяхме да сложим началото на този различен прийом за разрешаване на разногласия във Варна. Без тяхната подготвеност безусловно безплатно да оказват помощ на страните с висящи каузи нямаше да бъде допустимо да превърнем Центъра в един от най-успешните и добре развити в страната, и да се превърнем в модел за доста други центрове “ – показа Марин Маринов.

Традиционно през тази седмица ще се проведат серия събития във Варна, обединени под наслов " Дни на медиацията “, за разяснение и разпространение на преимуществата на този различния прийом за реализиране на спогодби, които става все по-популярен даже измежду децата в учебно заведение.

Тази година, за повторно се организира съревнование по медиация за възпитаници, като се чака най- положителните измежду тях да бъдат наградени на 13.11.2019г., когато ще бъде показано и развиването на медиацията през 2019г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР