Днес заместник-министърът на външните работи на Китай Ле Юйчън извика

...
Днес заместник-министърът на външните работи на Китай Ле Юйчън извика
Коментари Харесай

Пекин изрази остър протест срещу ”силна американска намеса” във вътрешните работи на Хонконг и Китай

Днес заместник-министърът на външните работи на Китай Ле Юйчън извика във външното министерство в Пекин посланика на Съединени американски щати Тери Бранстад и изрази митинг по отношение на подписания от президента Доналд Тръмп ”Закон за демокрацията и правата на индивида в Хонконг ”, оповестяват международните организации.
В официално съобщение на китайското външно министерство се показва, че този закон е " сериозна интервенция във вътрешните работи на Хонконг и на Китай, съществено нарушение на интернационалното право ", както и " неприкрита надмощие ". Пекин не прецизира какви ответни ограничения ще предприеме.

Властите на Хонконг показаха страдание за подписването на закона и упрекнаха Вашингтон в интервенция във вътрешните работи на специфичния административен регион на Китай. Представител на хонконгските управляващи съобщи в официално съобщение, че законът изпраща " неприятно обръщение на стачкуващите ".

Законът " за демокрацията и правата на индивида в Хонконг " бе признат единомислещо от Сената предходната седмица. В Камарата на представителите единствено един конгресмен гласоподава срещу.

Законът изисква от Държавния департамент да удостоверява пред законодателите всяка година, че Хонконг резервира задоволително автономност, с цел да оправдава даването от Съединени американски щати на специфичните търговски условия, които му помогнаха да поддържа позицията си на международен финансов център.

В закона също се плануват наказания против лица, нарушаващи правата на индивида в специфичния административен регион на Китай.

Конгресът одобри и втори закон, одобрен от Тръмп, който не разрешава износа за Хонконг на американско профилирано полицейско съоръжение като сълзотворен газ, гумени патрони и електрошокови револвери.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР