Днес за жалост не можем да кажем, че Ислямска държава

...
Днес за жалост не можем да кажем, че Ислямска държава
Коментари Харесай

Тероризмът се загнезди в Централна Азия

Днес за жал не можем да кажем, че " Ислямска страна " е ликвидирана. Не се знае ориста на халифа Ибрахим ал Бадри, прочут с псевдонима Абу Бакр ал Багдади, и на ред негови доближени. Някои джихадисти се пръснаха из разнообразни страни. Отряди от ИД са видяни в обхванатите от войни Либия и Йемен, а също по този начин в Афганистан, Пакистан и страни от Централна Азия.

Част от бойците на ИД - поданици на Сирия и Ирак, се върнаха там, откъдето бяха пристигнали, и краткотрайно стопираха терористичната си активност. Други се крият в труднодостъпни пустинни и планински региони или пък работят незаконно - правят диверсии и неочаквани дръзки офанзиви. Само през месеците от януари насам хора на ИД реализираха няколкостотин терористични атентата и набези в Ирак и Сирия. Пентагонът дава много висока оценка за броя на оживелите бойци от ИД в двете страни - от 14 до 18 хиляди души.

С вярата да възстановят след време позициите си в Ирак и Сирия водачите на ИД развиха дейна вредителска активност в Афганистан и Пакистан, планирайки от този плацдарм да разпрострат въздействието си в страните от Централна Азия и да възстановят ислямския халифат към този момент в нови, по-широки граници. " Ислямска страна " разполага през днешния ден с огромен капацитет да инфилтрира разнообразни военнополитически групировки и обществени пластове от афганистанското общество.

През лятото на 2018 година първите въоръжени конфликти на афганистански талибански отряди с терористи от ИД приключиха с проваляне за бойците на халифата, само че през изтеклата година обстановката стартира да се трансформира в тяхна изгода. Те лишиха от талибаните някои опорни пунктове и бази в северните региони до границата с Туркменистан и анклава в пещерите Тора Бора, където се криеше едно време лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен.

ИД съумя също да изтласка талибаните от някои зони в Източен Афганистан, в провинциите Нангархар и Кунар, да разгърне огромна диверсионно-терористична война в ред други провинции в страната и да образува надълбоко законспирирани кафези в Кабул. Серия терористични офанзиви, проведени от ИД в столицата, завърши с огромно закононарушение, когато на 17 август 2019 година терорист самоубиец задейства взривно устройство на сватбена гала - починаха 63-ма и пострадаха още 180.

Засилването на ИД в източните области е изключително рисково, доколкото през този район минава съвсем половината от целия афганистански наркотрафик. Успоредно с завладяването на наркобизнеса бойците от ИД се мъчат да поемат контрола върху добива на потребни изкопаеми в страната и интернационалните директни транспорти. Неотдавна стартира да излъчва и тяхно радио - " Халифат ", в провинция Нангархар.

Лидерите на ИД разчитат оптимално да употребяват за пропагандни цели готвеното съглашение сред Вашингтон и талибаните, сякаш авансово в съгласие от посланика на Съединени американски щати Халилзад с катарската група талибани на 31 август т. година в Доха. Ако Доналд Тръмп бе одобрил текста и бе подписана договорката с талибаните, Вашингтон смяташе да стартира изтеглянето на 5400 американски военни от Афганистан - горе-долу една трета от целия боен контингент на Съединени американски щати в страната.

Пентагонът съобщи, че до 135 дни войските на Съединени американски щати ще изоставен пет военни бази. Безспорно даже следователно в страната биха останали за известно време 8500 американски военни плюс няколко хиляди чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ и на частни военни компании, само че те надали биха могли да държат на власт със мощ режима на президента Ашраф Гани или на негов правоприемник. И внезапно би повишена вероятността гражданската война да ескалира, след това да дойдат на власт било талибаните, било още по-радикални ислямисти.

Независимо по какъв начин ще приключат договарянията на Съединени американски щати с талибанските водачи, ИД се мъчи да дискредитира талибаните, като ги упрекна в изменничество на джихада, с което да внесе разединение в редиците им, да провокира нова революция в страната и в последна сметка да отслаби позициите на всички участници във вътрешноафганистанската борба - централните управляващи, талибанското придвижване и последователите на някогашния Северен алианс (узбеки и таджики). Пратеници на ИД към този момент ефективно притеглят на своя страна най-радикално настроените талибани. Водачите на " Ислямска страна " не крият, че възнамеряват да се обединят по-специално с отцепническата група талибани, предвождана от молла Абдула Расул.

За подсилване на позициите на ИД в Афганистан спомагат неналичието на положително съдействие и неизчезващото напрежение сред пакистанските и афганистанските управляващи. Въпреки нееднократните изказвания на Исламабад, че в Пакистан няма почитатели на " Ислямска страна ", те безспорно участват и в тази страна; по неофициални данни броят им там надвишава 10 хиляди души.

В Афганистан може да се стигне до обстановка, аналогична на тази в Ирак и Сирия през лятото на 2014 година, когато джихадистите се възползваха от отслабването на тези страни поради вътрешни разпри и цивилен войни и сътвориха на тяхна земя ислямски халифат. Дори в случай че запазят надзор единствено върху някои провинции и региони от страната, бойците на ИД ще имат късмет да попълнят финансовите и материалните си запаси, поставили ръка на наркотрафика, транспортните потоци и естествените запаси, също и да разгръщат идеологическото си въздействие върху централноазиатските страни.

Активизирането на ИД в Афганистан съответства и с плануваните за 28 септември президентски избори, в които за висшия пост ще се състезават основно двама претенденти - сегашният държавен водач Ашраф Гани и министър председателят Абдула Абдула.

Основен дестабилизиращ фактор ще остане неуреденият спор сред централната власт и талибаните, само че за Кабул ще е проблем и да пази нежния баланс на ползи, присъщи за другите етнически и политически сили в новото държавно управление (пущуни, хазарейци, таджики, узбеки и т. н.). Радикалните ислямистки групировки от рода на ИД ще се мъчат всяка посвоему да подтиква разцеплението в афганистанското общество и страната, трансформирайки страната в плацдарм за терористичната си активност в Южна и Централна Азия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР