Днес Враца отбелязва 183 години от рождението на Васил Левски

...
Днес Враца отбелязва 183 години от рождението на Васил Левски
Коментари Харесай

Най-големият портрет на Левски е върху училище

Днес Враца отбелязва 183 години от рождението на Васил Левски на ново място – пред най-големия в страната портрет на Дякона, изрисуван върху фасадата на учебно заведение. „ Проектът беше заложен от учебното заведение. Аз и моят екип отидохме там по тяхна молба. Заданието беше да се направи половината от стената. Аз обаче счетох, че този план изисква особено отношение и взех решение да я направя цялата ", съобщи създателят на плана - Станислав Трифонов – Насимо.

Майсторското произведение е с общ размер от над 50 квадратни метра и бе основано единствено за 3 дни при температури над 30 градуса. Художникът употребява смесени техники, включващи изобразяване с четки, валяци и аерозолни спрейове, действайки напълно „ на око “, без предварителни разчертания.Уникалното произведение на изкуството се появи единствено няколко дни преди 183-годишнината от рождението на Апостола.

Портретът на Апостола е същинско събитие и за града, а и за дребното учебно заведение, което носи неговото име. Подготовката за реализирането на концепцията за голям портрет на Левски върху фасадата на учебното заведение почнала преди години.

" Преди 2 години в действителност започнахме към този момент напълно целенасочена акция за събиране на средства, защото предполагахме, че това ще коства много средства да се направи от професионален художник. Ние тогава в действителност не знаехме, че Насимо ще прояви този интерес и професионализъм и отношение най-много... ”, споделя пред Българска национална телевизия шефът на ОУ " Васил Левски " - Враца, Румен Петков.

Когато художникът почнал да рисува сякаш прочут, само че в действителност доста по-различен облик на Дякона, всички били впечатлени от креативния обсег.

" Левски оживяваше пред очите ни - безусловно за минути ", споделя усещанията си шефът.

Удивително изглеждало самото обединение на обичайни стенописни техники с ексцентрични и съвременни похвати. " Той работи главно с фасадна багра, със специфични спрейове, които са за графити и с акрилни бои ", изясни учителят по изобразително изкуство Първан Димитров.

 

Така ликът на Апостола ще въодушевява от фасадата на учебното заведение и ще бъде същинско модерно обръщение за родолюбие и благодарност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР