Днес, водени от завета на нашите деди и дълга ни

...
Днес, водени от завета на нашите деди и дълга ни
Коментари Харесай

Радев на Рожен: Днес казваме „не” на нихилизма и безродието

Днес, водени от завета на нашите предци и дълга ни пред идните генерации, ние заставаме дружно, с цел да издигнем високо българския байрак. Толкова високо, колкото не сме дръзвали даже да го забележим в фантазиите си. И, най-много, да го издигнем високо вътре в сърцата си. Днес ние споделяме „ не ” на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето непочтеност с опитите си да охулят и пречупят тази самодейност. Това сподели президентът Румен Радев на церемонията за откриването на стълб „ Рожен ”.
 May be an image of 4 people, flag and text ФБ/Румен Радев
Според президента през днешния ден демонстрираме, че няма мощ, пред която да отстъпим от своята принадлежност към жанр и родно място. „ Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, само че в никакъв случай не позволиха то да попадне в плен. Отдаваме респект към паметта на предците, които извоюваха правото българският байрак да се вее свободно. Отдаваме благодарност към поколенията, строили България, към всички невероятни сънародници, които забиха българския байрак на най-високите международни върхове в спорта, науката и изкуствата ”, добави той.
 May be an image of 10 people, flag and text ФБ/Румен Радев
Държавният глава счита, че дружно със знамето, през днешния ден ние ще издигнем високо нашия завет към бъдните генерации. „ Да бъдат свободни, почтени и обединени към нашите свещени полезности, идеали и знаци. И по този начин, както тук на Рожен преди век нашите предшественици откриха сили да заличат граничната вадичка, дано през днешния ден поставим старания да преборим и надмогнем границите вътре в себе си, които ни разделят ”, моли Радев.
 May be an image of sailboat, flag and text ФБ/Румен Радев
Президентът акцентира: „ Пилонът на Рожен ще ни припомня, че пътеките на нашите персонални ориси, в случай че успеем и решим да ги слеем, ние ще надмогнем всяко разделяне и ще градим дружно нашия общ триумф. И няма значение какви са нашите дела, те ще бъдат мощни, в случай че ни водят към обединяване пред отечеството, пред нашата религия, пред нашата родова памет и национални знаци ”, добави той.
 May be an image of 5 people and monument ФБ/Румен Радев
Радев напомни, че от нашата история знаем, че единствено безсънен, единен и повярвал в своите лични сили народ, може да устоява на историческите ветрове и да гради с достолепие личните си бъднини.
 May be an image of 4 people, people riding on horses, fire and text ФБ/Румен Радев
„ Тази година ще отбележим 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ще отдадем респект към предците, които през днешния ден ни дадоха религия, сили и опция да издигнем този стълб. Защото би трябвало да помним, че любовта към България е непредходна, а нейната градивна мощ е несломима ”, добави президентът.
 May be an image of 1 person, flag and twilight ФБ/Румен Радев
Президентът изрече „ своята дълбока признателност ” към основатели, уредници, донори, строители и всички, присъстващи на откриването на пилона. „ Нека българското знаме продължи да ни сплотява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ. Да живее България! ”, приключи Радев изявлението си на Рожен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР