Днес внезапно ни напусна големият български алпинист проф. Димитър Бърдарев,

...
Днес внезапно ни напусна големият български алпинист проф. Димитър Бърдарев,
Коментари Харесай

Напусна ни големият български алпинист Димитър Бърдарев

Днес ненадейно ни напусна огромният български планинар проф. Димитър Бърдарев, един от пионерите в този спорт у нас.

Роден през 1949 година в Банско, още от детските си години живота му е обвързван с планината. С алпинизъм стартира да се занимава от 1966 година, като минава през школите на ЦСКА и ВИФ. Дълги години е един от най-хубавите състезатели по ски-рали в България, победител през 1976 година в реномираното интернационално ски-рали в Леко, Италия.

Димитър Бърдарев реализира изкачвания на редица сложни направления в Алпите, Кавказ, Памир. Бил е 8 пъти на Елбрус, минал е сложния траверс на веригата Шхелда. Изкачил е седемхилядниците Комунизъм, Ленин и Ношак. Взел е присъединяване в взаимната експедиция на армейските алпинисти от България и ССР в Памир, когато са изкачени два върха - „ България “ и „ Шипка “. Участник е в националните експедиции „ Лхоце-81 “ и „ Еверест-84 “, където доближава до 7800 м.

След като приключва ВИФ „ Георги Димитров “, Димитър Бърдарев свързва и професионалния си живот с алпинизма. Той е дълготраен учител и началник на катедра в Националната спортна академия, където става и професор. Дълги години е бил в бюрото на БФА и БАК, член на треньорския съвет. Отличен е със званията „ Заслужил занаятчия на спорта “, „ Заслужил треньор по алпинизъм “, притежател е на ордените „ Георги Димитров “ и „ Народен медал на труда “.

Най-искрени съболезнования на фамилията!

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР