Днес внасяме промени в Закона за изменение и допълнение на

...
Днес внасяме промени в Закона за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Нинова: Предлагаме да се наложи съдебен контрол върху безконтролни актове на прокуратурата

„ Днес внасяме промени в Закона за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, с който предлагаме да се наложи надзор върху безконтролни до момента актове на прокуратурата. Много време в българското общество се води полемика за нужните промени в правосъдната власт, за пълномощията на прокуратурата и основния прокурор. Това съобщи в Народното събрание ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя изясни, че в случай че някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да заведе досъдебно произвеждане по разнообразни аргументи - стопански, лобистки, политически, този развой завършва той е затворен в границите на прокуратурата и до основния прокурор. „ Това основава възприятие за неправда у хората и предпоставки за произвол - ето за какво, кардинално и от много време настояваме за налагането на надзор върху дейностите на прокуратурата. Внасяме предложение този надзор да се реализира от самостоятелния български съд “, съобщи още Нинова. Председателят на левицата разясни предлагането на Българска социалистическа партия - всеки, който е подал сигнал и не е получил съгласно него съответен отговор, може да апелира дейностите на прокуратурата пред съда.

Съдът може да удостовери решението на прокуратурата или да го анулира и да го върне назад, със наложителни инструкции за използване на закона. „ Смятаме, че това е опция – посредством закона да се сътвори рамка, в която да не се позволяват случайни дейности, злоупотреби от страна на прокурори и че ще се възвърне възприятието за правдивост у тези, които чакат същинско правораздаване в България “, сподели още Нинова. Тя обърна внимание, че този въпрос е подложен на полемика неведнъж от Комитета на министрите на Съвета на Европа, от неоправдателни решения в Съда в Страсбург, в заключенията на извършения неотдавна конгрес на европейски прокурори, самостоятелен разбор на българската прокуратура, само че до момента нищо не е правено. „ Днес подхващаме съответни дейности, с цел да се наложи надзор върху дейностите на прокуратурата “, заключи тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР