Днес влизат в сила нови правила на ЕС за гарантиране

...
Днес влизат в сила нови правила на ЕС за гарантиране
Коментари Харесай

От днес се прилага нова система на ЕС за разрешаване на данъчни спорове между държавите членки

Днес влизат в действие нови правила на Европейски Съюз за гарантиране на по-бързо и по-ефективно разрешаване на данъчните разногласия сред страните членки. Новите правила ще улеснят живота на предприятията и жителите, сблъскали се със усложнения по отношение на двойното данъчно облагане, и ще им дадат доста по-голяма данъчна сигурност, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Очакваната с неспокойствие нова система ще спомогне за намиране на решения на данъчните разногласия сред страните членки, които могат да зародят при тълкуването и използването на интернационалните съглашения и конвенции, предвиждащи унищожаване на двойното данъчно облагане. Според оценки сега в Европейски Съюз има висящи 2000 такива разногласието, 900 от които датират отпреди повече от 2 години.

Механизмът ще разреши на предприятията и жителите да позволяват по-бързо и по-ефективно разногласията по отношение на данъчни спогодби, и най-много разногласията по отношение на двойното данъчно облагане — сериозна спънка пред предприятията и физическите лица, която поражда неустановеност, ненужни разноски и проблеми с паричните потоци. Същевременно с новата инструкция се внася повече бистрота към данъчните разногласия в Европейски Съюз.

По този мотив комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси съобщи: За да бъде обективна и ефикасна, една данъчна система в Европейски Съюз следва в същото време да подсигурява, че един и същи доход не се полза два пъти от две разнообразни страни членки. Ако въпреки всичко това се случи, казусът следва да бъде решен бързо и ефикасно. От през днешния ден нататък разрешаването на данъчните разногласия ще бъде доста по-лесно. Правата на сдруженията, най-много на дребните предприятия, и на физическите лица, изправени пред проблеми с паричните потоци вследствие на двойно данъчно облагане, ще укрепнат доста. Сега те разполагат с повече убеденост, че данъчните им въпроси ще бъдат позволени от способените правосъдни органи по допустим и предсказуем график, вместо да се влачат с години.

За двойно данъчно облагане се приказва, когато две или повече страни претендират за правото да таксуват с налог еднакъв приход или една и съща облага на сдружение или физическо лице. Това може да е вследствие на противоречие сред националните разпореждания на разнообразни юрисдикции или на разминаващо се пояснение на една и съща наредба в двустранна данъчна конвенция. Досега имаше единствено една многостранна спогодба, даваща опция на данъчните органи да отнесат даден спор до арбитраж, само че без самичък данъкоплатецът да разполага със средства да задейства процеса. Освен това понастоящем от данъчните органи не се изисква да реализират дефинитивно съглашение.

Новата инструкция по отношение на механизми за разрешаване на разногласия по отношение на данъчното облагане следва да спомогне за по-добро разрешаване на данъчните разногласия, тъй като страните членки към този момент ще са правно задължени да вземат дефинитивни решения:

- Вече е допустимо данъкоплатците, изправени пред данъчни разногласия, подбудени от двустранни данъчни спогодби или конвенции, в които се планува унищожаване на двойното данъчно облагане, да стартират процедура по взаимно съглашение, при която засегнатите страни членки би трябвало да опитат да разрешат разногласието по взаимно единодушие в период от две години.

- Ако до приключването на този 2-годишен период не е реализирано решение, данъкоплатецът може да изиска да бъде образувана консултативна комисия, която да даде мнение. В случай че страните членки не образуват такава комисия, данъкоплатецът може да сезира националния си съд и да ги принуди да подхващат дейности.

- Консултативната комисия ще се състои от трима самостоятелни членове, назначени от засегнатите страни членки, и от представители на въпросните способени органи. Тя би трябвало да даде мнение в период от 6 месеца, което засегнатите страни членки би трябвало да спазят, в случай че в границите на 6 месеца след издаването на мнението те реализиран единодушие за друго решение.

- Ако решението не бъде изпълнено, данъкоплатецът, който е приел окончателното решение и се е отказал от правото си на национални средства за правна отбрана в период от 60 дни от уведомяването, може да сезира националните съдилища за наложително осъществяване на решението. Държавите членки са длъжни да уведомяват данъкоплатците и да разгласяват цялото дефинитивно решение или негово обобщение.

- Новата инструкция се ползва за тъжби, подадени от 1 юли 2019 година нататък, по разногласия по отношение на приходите или капитала, получени през дадена данъчна година, започваща на 1 януари 2018 година или след тази дата. Компетентните органи могат също да се съгласят да ползват директивата във връзка с всяка тъжба, подадена преди тази дата, или във връзка с предишни данъчни години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР