Днес влизат в сила нов пакет от промени в закона

...
Днес влизат в сила нов пакет от промени в закона
Коментари Харесай

Социалният министър с още подробности за новите облекчения, които влизат в сила от днес

Днес влизат в действие нов пакет от промени в закона за ДОО. Майките биха могли да се върнат на работа 136 ден след раждане (след 6 месец), без да изгубят компенсацията си. Те могат да не се откъсват за дълго от професионалната среда. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Наред с тази смяна влизат в действие разширението на кръга от лица, които могат да употребяват обезщетение за развъждане на деца. Това е опция, която всяка една майка ще реши дали да употребява “, добави министърът. „ Демографската политика е доста значима. Тя касае всички секторни политики. До какъв брой е сполучлива тя зависи от това по какъв начин всички ограничения ще бъдат целенасочени. Преодоляването й е предизвикателство пред нас. Мерките ще бъдат свързани, както със стабилизиране на раждаемостта и нейното стимулиране (тридетният модел). Много благоприятни условия има във връзка с понижаване на смъртността, на понижаване на миграционния поток. Това е многопосочна политика, която би трябвало да се поддържа от всички, да е водещ приоритет и да се поддържа от всички “, акцентира общественият министър.

„ По отношение към майките, България е една от страните, които има най-щедра политика. Размерът на обезщетение за бременност и раждаме е 90% за 12 месеца плюс още 45 дни. Даваме си сметка, обаче че тази политика не дава предстоящите резултати. Става дума за сигурност, за вероятност пред младежите, покриване на главните потребности. България е една от страните, в които дамите имат високоплатени реализации, да вземем за пример в ИТ-сектора “, уточни министър Петков.

Министър Петков разяснява и казусът с инвалидните пенсии. По думите му досега такива получават 518 000 пенсионери. „ Инвалидните пенсии са проблем, защото едно лице може да получава повече от една пенсия. В последните месеци броят им стартира да понижава. Преизчисляването им ще донесе по-голяма правдивост при разпределянето на този запас на страната и това той да се насочат към тези хора, които в действителност имат потребност “, уверен е Бисер Петков.

„ Младежката безработица е огромен проблем освен у нас, само че и в цяла Европа. В България резултатите от програмата „ Европейска гаранция за младежта “ дава положителни резултати. Проблем е групата на неактивните младежи, които не се квалифицират, не работят и нямат предпочитание да работят. Насърчаваме тази група хора да спрат да циклят. С помощта на посредници се покачва информираността им и желанието им да си потърсят работа “, сподели още общественият министър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР