Днес великата и неповторима Стоянка Мутафова празнува 97-и рожден ден.

...
Днес великата и неповторима Стоянка Мутафова празнува 97-и рожден ден.
Коментари Харесай

Стоянка Мутафова – Сценографинята

Днес великата и неповторима Стоянка Мутафова чества 97-и рожден ден. Отбелязва го по единствения и най-тържествен за нея метод – на сцената, където е прекарала 70 години от бурния си и безпределно забавен живот. Специалният театър на “Г-жа Стихийно злополучие ” е тази вечер в Зала 1 на НДК от 19.30 ч.

На сцената ще стъпят и доста нейни другари и сътрудници, с цел да я уважат и поздравят – Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Виктор Калев, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Албена Павлова, “Тоника Домини ” и още от най-големите звезди на родната театрална и музикална сцена. Водещи са Аня Пенчева и Кирил Ефремов.

Циганка стопира двадесетгодишната Стояна на улицата през 40-те: “Како, дай да ти виждам на ръка ”. Тя се съгласява и гледачката й споделя: “Артиска шъ ставаш! ”
“Най-напред желаех да стана певица. Но аз съм мързелива, а при пеенето се изисква доста труд ”, споделя години по-късно Стояна.

Циганката познала.
Първата роля на Мутафова е като прислужница в пиеса на Молиер през 1945 година
“Кралицата на българската комедия ” я назовава Ройтерс 72 години по-късно.
През 1941 година Стояна приключва Първа софийска девическа гимназия, а по-късно класическа лингвистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и Държавна театрална школа в София.

Бури и буйни любови бележат персоналния живот на огромната актриса. Тя има три брака. През 1946 година се дами за първия си брачен партньор, чешкия режисьор Роберт Роснер. Тогава е на 23 години, а той – на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а след това поради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова работи в театъра и приключва второ висше обучение към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият й брачен партньор е Леонид Грубешлиев – публицист и преводач. От него е единствената щерка на актрисата – Мария Грубешлиева (Муки), авторка на две биографични книги за майка си.

Третият мъж на Мутафова е актьорът Нейчо Попов. За него тя споделя, че е любовта на живота й. За първи път се виждат в Народния спектакъл, където тя стартира да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ. Годината е 1949-а. Стояна играе на сцената на Народния спектакъл още 7 години.

Впоследствие е измежду актьорите-основатели на Сатиричния спектакъл през 1956 година, където развива своя мощен комедиен гений. В трупата на театъра е до 1991 година

Пенсионирането й не може да я откаже от сцената и до ден-днешен тя не стопира да играе. По думите на Мария Касимова, Стоянка Мутафова е “едно от най-хубавите стихийни бедствия, които могат да ни се случат ”.

“Никога да не се предаваш, да бъдеш себе си, да се бориш и да достигнеш своето столетие. И когато това стане, да можеш с усмивка да му кажеш “Добър вечер ” и да си благополучен от дългия път, който си извървял ”, гласи девизът на Стоянка, посочен в книгата, наречена “Добър вечер, столетие мое ”, написана за живота на актрисата от щерка й Мария.

Магнетична и безпределно надарена тя приковава вниманието на публиката още щом стъпи на сцената и изцяло справедливо печели любовта й, както в театъра по този начин и на екрана. Стоянка Мутафова взе участие в доста от емблематичните български филми като: “Специалист по всичко ”, “Любимец 13 ”, “Топло ”, “Бялата стая ”, “Кит ”, “Езоп ” и други.

Уважавана и обичана, тя съумява да въодушеви генерации български актьори да тръгнат по пътя на театъра и киното. Актрисата продължава да играе интензивно, да изнася представления из страната и на сцената на Сатиричния спектакъл в София.
“На сцената да бъда здрава ”, това си пожела легендата на българския спектакъл броени дни преди рождения си ден.

Става за министър-председател!

Писателката Мария Касимова написа за Стоянка Мутафова: “Убедена съм, че единствено театърът може да понесе такава сила – в случай че трябваше да я отдава на класическото си обучение, евентуално до момента Стоянка Мутафова да е станала причина у нас латинският да е формален език, а четенето на книги и насилственото поумняване – държавна политика. В този смисъл всяка сфера в обществото и бизнеса може да съжалява, че си няма своята Стоянка Мутафова. Защото единствено си я представете проектант, военачалник или пък министър-председател! Нещата в страната сигурно щяха да са доста по-подредени, освен това някак без напрежение, радостно, по карнавалному! ”

За нея

Кралицата на комедията

Тя е доста умна, образована, шантава и огромна актриса. Аз мисля, че е кралицата на комедията. Когато е на сцената – тя я владее. Сцената я зарежда и й дава сила и смисъл да живее. Там е щастлива и същинска. Ако можеше да бъде другаде, щеше да измежду най-големите международни комедийни актриси, само че тя и в този момент е доста ценена.

Богдана Карадочева

Имаме кармична връзка

Ние имаме кармична връзка, която с годините се ускорява. Нито можем една с друга, нито една без друга, което става доста мъчно и тежко, най-вече за мен. Благодарение на нея аз като млада живях плевел и разточителен живот, само че за жалост не потеглих по собствен път. Сега пристигна моментът да й се отплатя за всичко, което тя ми е дала.

Мария Грубешлиева-Муки, щерка на Стоянка

Тя е жива легенда

Тя е едно безпределно другарство и ентусиазъм. Може да споделя толкоз забавни неща, тя е жива легенда, живата ни история. Изключително остроумен човек. Има доста бърз разум, доста е занимателна, с възприятие за самоирония. Прекрасен човек. Няма отмалялост на сцената.

Любо Нейков

Няма кой да я повтори

Тя не е комичен човек в живота, макар че никои не познава смешното по-добре от нея. Професионалната й младост е неповторима в международен мащаб. И да напише рецептата, няма кой да я повтори, тъй като тази комбинация от интелигентен, печален, по едно и също време с това лековерен и вманиачен човек, е неповторима. Природата събира на едно място хиляди неща, с цел да се получи Стояна.

Режисьорът Бина Харалампиева
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР