Днес Вечният град - Рим, навършва 2775 години. Легендите разказват,

...
Днес Вечният град - Рим, навършва 2775 години. Легендите разказват,
Коментари Харесай

12 интересни факта за Рим, който днес навършва 2 775 години

Днес Вечният град - Рим, навършва 2775 години.

Легендите описват, че Ромул е основал Рим на 21 април през 753 година преди новата епоха, поради което тази дата се счита за рожден ден на италианската столица и до през днешния ден.

За първи път празникът е маркиран от император Клавдий 800 години след основаването на града. По време на ръководството на Бенито Мусолини (от 1923 до 1945 г.) тържества не се организират, само че по-късно те са обновени.



Днес визитите в римските музеи са безвъзмездни, а до неделя гостите и жителите на града ще могат да са любуват на театрални спектакли и занимателни игри.

Традиционният Фестивал на пържената храна във фунийка тази година ще е под знака на пестеното на сила и неупотребата на пластмасови произведения. На него ще се оферират единствено римски специалитети.

Вижте 12 любопитни обстоятелството за Рим, събрани по случай рождения му ден:

В актуалния Рим има 280 фонтана и повече от 900 църкви.

Всяка година във фонтана Ди Треви се хвърлят монети на стойност близо 700 000 евро. Приходите се подаряват на благотворителни организации в помощ на нуждаещите се.



Римляните са построили пътна мрежа от 53 000 благи до началото на четвърти век. Всяка римска миля се равнява на към 1.6 км и е белязана от крайъгълен камък, предизвикващ поговорката „ Всички пътища водят към Рим “.

В Древен Рим единствено свободно родените мъже имат право да носят тоги, знак за римско поданство. Жените носят стола - женската версия на роба, направена от лен.

Талисманът на Рим е вълчица, която се грижи за братята Ромул и Рем - митологичните създатели на Рим.

Рим става столица на обединена Италия през 1870 година, открадвайки купата от Флоренция.

Законът в Рим разрешава на котките да живеят необезпокоявани на мястото, на което са се родили. Те могат да се катерят по стените на Колизеума и да спят измежду руините на Форума.

Жените в Древен Рим боядисват косите си с козя лой и пепел от букова дървесина. Най-популярните цветове са алено и русо.

Първият търговски център е издигнат в Рим сред 107 и 110 година сл. Хр. от император Траян. Продават се огромно многообразие от артикули и хранителни артикули.

Първият университет в Рим - La Sapienza, основан през 1303 година сл. Хр., е най-големият в Европа и вторият по величина в света.

В Рим има музей, отдаден напълно на пастата.

Базиликата Свети Петър във Ватикана е най-голямата черква, строена в миналото.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР