Днес във всеки самолет, който лети, има по двама пилота,

...
Днес във всеки самолет, който лети, има по двама пилота,
Коментари Харесай

Ще разчитаме ли само на един пилот в самолета?

Днес във всеки аероплан, който лети, има по двама водача, които наблюдават всичко по време на полета да е наред. Установено е, че точно човешката интервенция е предотвратила множеството произшествия във въздуха. Компаниите обаче искат вторият водач да бъде сменен с автопилот. Европейският авиационен регулатор отхвърли устрема на промишлеността най-малко до 2030 година, само че сподели, че обмисля да разреши работа от един човек по време на лимитирана елементи от полетите още през 2027 г. 

Чисто механически това е изцяло допустимо. Те могат да се ръководят и кацат сами, само че административно и организационно това е невероятно. Това съобщи за " Твоят ден " авиационният публицист Александър Богоявленски. 

По думите му самолетните компании имат потребност да понижат още разноските. " Преди 30-40 години екипажът се състоеше от 4-5 души, по-късно броят понижа на трима. Екипажите да са от 2 души е в 90% от самолетите през последните 20-30 години. В момента има много самолети, които изискват трима индивида екипаж. Има доста еднопилотни самолети, само че има условия за маса и брой пасажери, в множеството случаи едномоторни, само че има и двумоторни. При междуконтитентални полети е честа процедура да се пилотира от един човек, с цел да почива другият, а доста случаи има и трети, който ги подкрепя ", изясни той. 

Според него автоматизацията в никакъв случай не ръководи сама самолета, постоянно има наблюдаващ човек. " Невинаги автоматиката може да реши проблемите, по тази причина е необходим човек. Поради тази причина един водач е рисково решение ", съобщи Богоявленски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР