Днес във Вашингтон започва 13-ият кръг от американско-китайските търговски преговори

...
Днес във Вашингтон започва 13-ият кръг от американско-китайските търговски преговори
Коментари Харесай

САЩ и Китай възобновяват търговските преговори

Днес във Вашингтон стартира 13-ият кръг от американско-китайските търговски договаряния и е малко евентуално да бъде реализиран по-голям прогрес в разведряването на комерсиалното напрежение, в сравнение с през предходните 12 кръга, отбелязва Асошиейтед прес. Търговските разногласия сред двете страни раздрусаха пазарите, заплашиха международния напредък и сковаха бизнес вложенията в Съединени американски щати.

Проблемите, по които двете най-големи стопански системи в света имат различия, измежду които обвиняванията, че Пекин употребява противозаконни тактики в устрема си да придобие и развие най-модерни технологии, сякаш са прекомерно заплашителни, с цел да се стигне скоро до " огромна договорка ", по този начин мечтана от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Снощи той разяснява, че шансът за подписване на комерсиално съглашение е доста добър.

Слабите вероятности за триумф обаче понижиха още повече в понеделник, когато американското министерство на търговията сложи в черен лист група китайски софтуерни компании. Администрацията на Тръмп ги упрекна, че технологиите за лицево различаване и изкуствен интелект, които те са създали, са били употребявани за нарушение на човешките права на мюсюлманското малцинство в Китай. Пекин изиска Съединени американски щати да анулират това решение.

Китайското министерство на търговията предизвести в настрана официално съобщение, че Пекин ще " вземе всички нужни ограничения, с цел да отбрани уверено китайските ползи ", само че не разгласи детайлности за ответни наказания.

Във вторник промишленият показател Дау Джоунс изгуби 314 пункта или 1,2 на 100 частично поради по-слабите очаквания за завършек на комерсиалната война.

Администрацията на Тръмп упрекна предходната година Китай, че употребява грабителски тактики в устрема си да развива световни съперници в модерните технологии като квантовите калкулации и електрическите коли. Тези тактики включват кражба на технологии и принуждаване на задгранични компании да предават търговски секрети.

Тръмп таксува с мита китайски артикули за над 360 милиарда $ и възнамерява да наложи спомагателни мита за 160 милиона $ на 15 декември.

Неотдавна Китай контраатакува с мита върху американски импорт на стойност 120 милиарда $, най-много соя и други селскостопански артикули, които са доста значими за поддръжниците на Тръмп в провинциална Америка.

Търговската война, продължаваща 15 месеца, се отрази негативно и от двете страни на Тихия океан, отбелязва АП.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР