Днес във Френския институт се проведе първият семинар, част от

...
Днес във Френския институт се проведе първият семинар, част от
Коментари Харесай

Експерти представиха опита на Франция в управлението на отпадъчните води

Днес във Френския институт се организира първият семинар, част от състезанието ЕКООБЩИНА на тематика „ Оптимизиране на битово-питейното водоснабдяване и стабилно ръководство на отпадъчните води “. Официален посетител на откриването бе Николай Кънчев, заместник-министър на околната среда и водите. На семинара участваха над 40 представители на локалната власт, специалисти и сътрудници на самодейността.
 Николай Кънчев и Н. Пр.Ерик Льобедел
Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България, приветства присъстващите на форума. В изявлението си той за следващ път благодари на сътрудниците на самодейността и на представителите на общините, които са трансформирали ЕКООБЩИНА в традиция.   

Николай Кънчев поздрави уредниците за третото осъществяване на състезанието. Той акцентира, че с помощта на ЕКООБЩИНА двустранните връзки сред България и Франция се развиват и надграждат, а доказателство за това е ползотворното съдействие сред Басейнова дирекция за ръководство на водите в Източнобеломорски регион и Агенцията по водите Артоа-Пикардия.

Целта на ЕКООБЩИНА е да оцени положителните практики в българските общини, само че и да подтиква локалните управляващи да работят дружно за одобряване на един по-устойчив модел на ръководство.  За да показват опита на Франция в устойчивото ръководство на водите, гост-лектори на семинара бяха френските специалисти Жан-Пол Колен, заместник-председател по водоснабдяването и канализацията на метрополия Лион и Арно Курткюис, шеф на работа „ Планиране и стратегии “ в Агенцията по водите Артоа-Пикардия.  

Като представител на метрополия Лион, Жан-Пол Колен обясни механизма, по който локалната власт е избрала да ръководи ВиК системата си – публично ръководство на процеса за филтриране на отпадъчните води и партньорство с частна компания за ръководството на водоснабдяването с питейна вода. Той разяснява, че всяка община би трябвало да избере най-подходящия за нея модел, съгласно потребностите на популацията, както и опциите и умеенето на администрацията да се оправя с ръководството на тази услуга.

Арно Курткюис показа ролята на районната Агенция по водите Артоа-Пикардия, обслужваща население от 4.8 млн. поданици. Той акцентира на значимостта на обединяването на напъните на общините, което във Франция е довело до доста положителни резултати и резистентност на ръководството на водите. Като сполучлив образец за съдействие на локалните управляващи, господин Курткюис цитира споделеното финансиране на пречиствателни станции, които ще бъдат употребявани от всички.

Специален посетител на събитието бе Анастасия Вачева, зам.-кмет на община Павликени, която показа положителните практики, приложени в града. Павликени е община лауреат в миналогодишното издание на конкурс ЕКООБЩИНА, в категорията „ Устойчиво ръководство на водите “ за град над 10 000 поданици. Г-жа Вачева показа Програмата за обновяване на водоснабдителната мрежа и оползотворяване на утайките от филтриране на отпадъчни води, която администрацията на общината е създала. Лектор на събитието бе и Светла Иванова, държавен специалист от Главна дирекция „ Оперативна стратегия „ Околна среда “ на Министерството на околната среда и водите.

Следващият семинар , част от самодейността ЕКООБЩИНА е на тематика „ Устойчиво ръководство на битовите боклуци – от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване ” и ще се организира на 24 април 2018 г ., от 10 часа в постройката на Френския институт.
Всички общини са поканени да вземат участие в конкурс ЕКООБЩИНА, като могат да подават кандидатури и в петте категории на тазгодишното издание.

Крайният период за изпращане на попълнените въпросници е 31 юли 2018 година

Конкурс „ ЕКООБЩИНА “ се провежда от Френското посолство в България в партньорство с Министерството на районното развиване и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Инициативата е под патронажа на Президента на Република България. Корпоративни сътрудници на самодейността са Рено Нисан България, Saint-Gobain Weber България, Декатлон България, Веолия България и Регионален фонд за градско развиване

За ЕКООБЩИНА

Конкурсът „ ЕКООБЩИНА “ се провежда от Френското посолство в България. Поводът за него е тактиката „ Европа 2020 “ и нейната водеща самодейност „ Европа за дейно потребление на ресурсите “. Според нея всички запаси би трябвало да се ръководят стабилно ― от суровините до силата, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези световни цели е допустимо само, посредством постигането им в локалните общности, за което отговорност носят локалните управляващи.

Конкурсът се организира за трета поредна година и е отворен за присъединяване на всички български общини. Основните критерии, за които представителите на журито ще наблюдават са: действителни достижения на общините в петте обсъждани области;  планове за идващите пет години; значителност на средствата, отделени за обсъжданите области, по отношение на наличния ресурс; измерение партньорство, координиране и връзка с всички съответни заинтригувани страни (граждани, сдружения, предприятия, други общини), при изработването и провеждането на политиките;  автентичност на самодейностите. Кандидатурите на общините ще бъдат оценени от експертно жури във всяка една област. В края на състезанието ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от петте категории, надлежно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души за категорията  „ Устойчиво ръководство на водите “ и до и над 40 000 души за останалите категории.  

В изданието на състезанието през 2018 година, всички жители и Неправителствени организации, които имат интерес в областите спорт и здравословен метод на живот, ще могат да вземат присъединяване в него. От всички кандидатури ще бъдат определени 10, които в следствие ще бъдат поканени на уъркшоп за доусъвършенстване на концепциите си.

Повече информация за състезанието можете да намерите като наблюдавате. Следете всички вести за самодейността и на нейната.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР