Днес в зоната на АЕЦ Козлодуй беше направена първата копка

...
Днес в зоната на АЕЦ Козлодуй беше направена първата копка
Коментари Харесай

Край Козлодуй започна строителството на хранилище за радиоактивни отпадъци

Днес в зоната на АЕЦ " Козлодуй " беше направена първата копка на Националното вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци, заяви Министерството на енергетиката.

През 2021 година се възнамерява да завърши първият стадий от строителството на оборудването, заяви министър Теменужка Петкова на церемонията, представена от организация " Фокус ". Тя увери, че то ще дава отговор на всички условия за сигурност и ще бъде едно от най-модерните в Европа.

Изграждането на Националното вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци е залегнало в обновената национална Стратегия за ръководство на отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци до 2030 година и съставлява ангажимент на българското държавно управление пред Европейската комисия.

В бъдещото вместилище няма да се погребва отработено нуклеарно гориво, остъклени високоактивни боклуци или радиоактивни боклуци от трети страни. Там ще се погребват единствено ниско- и средноактивни боклуци, твърди в прессъобщение държавното дружество " Радиоактивни боклуци " (ДП РАО).

Проектът се финансира безплатно от Международен фонд " Козлодуй ", посредством който България получава обезщетения от Европейския съюз за извеждането от употреба на първите четири блока на централата. Стойността на първия стадий е 71.8 млн. евро. Първият модул за погребение на РАО ще е с потенциал 6 336 стоманобетонни контейнера.

Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен вид и ще съставлява многобариерно инженерно оборудване за трайно запазване на авансово обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни контейнери. През целия интервал на употреба на Националното вместилище – 60 години, ще бъде провеждан прецизен входящ надзор на постъпващите радиоактивни боклуци, радиационен надзор и мониторинг както на площадката на хранилището, по този начин и на околната среда, твърдят от Директива за птиците РАО. След това то ще бъде затворено и подложено на непоколебим мониторинг още 300 години. Националното вместилище ще бъде едно от най-модерните уреди в Европа от този вид.

Договорът за създаване на първия стадий беше подписан на 7 юли 2016 година с германо-българския консорциум " Национално вместилище за радиоактивни боклуци " откакто изпълнителят беше определен на търг. Консорциумът е особено основан за задачите на плана. Водеща компания е немската " Нюкем Текнолъджи " (NUKEM Technologies GmbH), а в състава на консорциума влизат и четири български компании. Водещият сътрудник има потвърден опит в построяването на сходни уреди в Украйна и Литва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР