Днес в зала Сердика в Гранд хотел София се състоя

...
Днес в зала Сердика в Гранд хотел София се състоя
Коментари Харесай

Сдружение "Храни и напитки България" ще обединява интересите на Хранително - вкусовата промишленост

Днес в зала Сердика в Гранд хотел София се състоя конференция на Сдружение " Храни и питиета България ".

Единадесет от най-големите компании в региона на хранително-вкусовата индустрия в България - Данон Сердика АД, Девин ЕАД, Интерснак България ЕООД, Кока-Кола България ЕООД, Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България АД, Куадрант Бевъриджис АД, Марс Инкорпорейтед България ЕООД, Монделийз България ЕООД, Нестле България АД, Престиж-96 АД, Якобс Дау Егбертс БГ ЕООД, сплотиха своите старания и сътвориха браншово съдружие „ Храни и питиета България ".

Основната цел на сдружението е в изискванията на цялостна бистрота да работи за основаването на по-благоприятна среда за развиване на хранителната промишленост в България, като сплотява и съставлява ползите на български и задгранични производители, дистрибутори и вносители на храни и питиета.



Само преди дни сдружението е признато за член на FoodDrinkEurope, най-голямата организация в Европа в бранша хранителна индустрия. Новината заяви персонално генералният шеф на организацията госпожа Мела Фреуен. FoodDrinkEurope съставлява ползите на своите членове пред европейските институции по основни тематики като сигурност на храните, здравословно хранене, запазване на околната среда, конкурентност, потребителско доверие.

Според госпожа Светла Лесова, ръководител на управителния съвет на съдружие „ Храни и питиета България ", потребността от сходно съдружие става все по-отчетлива през последните години, когато в дневния ред на обществото се слагат редица въпроси като вярното хранене, стандартите за качество на храните, информираността на потребителите.

„ Всички ние, като виновни компании, сме сложили във фокуса на нашето внимание интереса на потребителя. Днес повече от всеки път потребителите се интересуват от храната, която употребяват и ние имаме вяра, че е значимо за обществото да може да следи конструктивен разговор сред бизнеса и институциите по всички тематики. Експертизата ни би съдействала за намиране на верните решения, а посредством усилване на саморегулацията в бранша ще потвърдим, че сме и виновни " ", показа госпожа Лесова.

Учредителите на сдружението чакат в най-скоро време към тях да се причислят и други представители на хранителната индустрия, с цел да могат обединени да вземат участие в основаването на регулаторната рамка, която директно визира тяхното развиване.

„ Искаме да приобщим към активността ни компании от всички браншове на отрасла - млечни, локални, хлебопроизводители, сладкари, производители на безалкохолни питиета. - акцентира Яна Иванова, изпълнителен шеф на съдружие „ Храни и питиета България ". " Вярваме, че единствено дружно ще можем да намерим най-верния баланс и най-полезните за обществото и потребителя решения, като обединим опит, старания и предпочитание да работим за възстановяване на икономическата среда и благосъстоянието на България. "

„ Ще приказваме за всички проблеми в бранша, няма да заобикаляме от въпросите – увери Яна Иванова.

На въпроса кой финансира сдружението Иванова отговори: „ Имаме Устав на сдружението и финансирането на сдружението е единствено от членски внос’’.

Иванова акцентира, че преди няколко дни сдружението е станало и член на Европейската организация FoodDrinkEurope. Това беше една от аргументите на учредяването да участва и генералният шеф на съдружие „ Храни и питиета Европа “ Мела Фреуен, която засегна част от проблемите на европейския пазар.

Един от тях е фрагментирането на пазара в Европа. В Италия и Франция да вземем за пример има закон за етикета, от който би трябвало да излиза наяве какъв е произходът на месото или млякото.

Това нарушава разпоредбите и свободата на единния пазар. В други страни пък постановат налози върху избрани артикули “, сподели Фреуен.

„ Много скърбя за политиката водена от Доналд Тръмп” – акцентира Фреуен. За страдание Европейския съюз се съпротивлява и става една битка и доста постоянно хранителна индустрия е жертва на такива спорове. Видяхме го против Русия, ние пострадахме от глобите против Русия както и хранителна индустрия.

Фреуен засегна и тематиката с пластмасите и дружно с българските си сътрудници се сплотиха към тезата, че би трябвало да се работи в посока пластмасата да не е за еднократна приложимост, а да се рециклира и в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР