Днес в зала 107 на Община Ямбол се проведе встъпителна

...
Днес в зала 107 на Община Ямбол се проведе встъпителна
Коментари Харесай

ДГ „Слънце“ – Ямбол ще се отоплява и охлажда с геотермална енергия по европейски проект

Днес в зала 107 на Община Ямбол се организира встъпителна конференция по план „ Изграждане на нова апаратура за потребление на геотермална сила за отопление и изстудяване в постройките на Детска градина „ Слънце ”, гр. Ямбол ”.

На нея участваха кметът на oбщина Ямбол Валентин Ревански, екипът за осъществяване на плана, представител от държавата-партньор Норвегия – Андерс Столан, който е ръководител на IDN Research, както и представители на медиите.
Чрез осъществяването на плана доста ще намалее потреблението на сила и ще се подобрят битовите условия в постройките на детската градина, които са с обща повърхност над 8 900 квадратни метра. Предварителните калкулации сочат, че с новата апаратура за потребление на геотермална сила годишните излъчвания на въглероден диоксид на двете здания ще намалеят с 400.77 тона, което ще окаже позитивен резултат върху опазването чистотата на въздуха.
„ За първи път детска градина в Ямбол ще се отоплява и охлажда с геотермална сила. Детска градина „ Слънце “ е измежду шестте определени здания в страната, в които ще се построи апаратура от този вид. Надявам се, че макар тежките стопански условия и нарасналите цени на материалите, ще има реализатори, които желаят да работят по този план “, показа кметът на Ямбол.
От усъвършенстваните условия в постройката годишно ще се възползват 328 души, от които 288 деца и 40 души личен състав.
В хода на дейностите ще се реализира и обмяна на характерен опит и ноу-хау с колегата от Кралство Норвегия – IDN Research AS, което по още един метод ще укрепи двустранните връзки сред страните-донори Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия и държавата-бенефициент България.
В рамките на партньорството сред Община Ямбол и норвежката организация са планувани: присъединяване на специалист от IDN Research AS в гр. Ямбол при осъществяване на семинар за продан на познания в региона на енергийната успеваемост, възобновимата сила и потреблението на геотермална сила за общински здания, както и посещаване на специалисти от Община Ямбол в Кралство Норвегия за присъединяване в уъркшоп с практическа устременост за обмяна на опит, познания и най-хубави практики в посочената област. По този метод знанията, добити от двустранното партньорство, ще се ползват и след края на плана.
Стойността на плана възлиза на 812 860,86 лв., от които 734 000 лв. безплатна финансова помощ и 78 860,86 лв. съфинансиране, а продължителността му е 18 месеца, считано от 10 март 2022 година, когато беше подписан договорът за финансиране.
Проектът е финансиран по Договор за БФП BGENERGY-1.002-0002-C01 по Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност ”, финансирана от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвегия за интервала 2014-2021 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР