Днес в Югозападния университет Неофит Рилски за първи път бе

...
Днес в Югозападния университет Неофит Рилски за първи път бе
Коментари Харесай

В ЮЗУ показаха първата българска история, век по-стара от тази на Паисий

Днес в Югозападния университет " Неофит Рилски " за първи път бе показано ксерокопие на целия открит ръкопис на Петър Богдан - " За древността на бащината земя и българските каузи ".

Смята се, че Софийският католически архиепископ Петър Богдан Бакшич е приключил своя етюд върху българската история през 1668 година, a той е отпечатан във Венеция след 1674 година Това е век по-рано от „ История славянобългарска “ - Паисий Хилендарски я написа в Хилендарския манастир и в Зографския манастир в интервала 1760–1762 година

Ръкописът на най-старата История на България бе показан през днешния ден от проф. Лилия Илиева.

Трудът е написан на латински език, поместен е в 200 страници, разпределени в 70 глави.

Петър Богдан употребява съществени текстове на европейската просвета и се базира на Цезар Бароний и Мавро Орбини.

" Мислех, че откритието и публикуването на този остарял текст е чисто теоретичен въпрос. Оказа се, че има и доста огромен публичен интерес ", съобщи проф. Илиева, представена от пресслужбата на Югозападния университет.

Тя дефинира намирането на този труд като находка и означи, че е стигнала до него, работейки по план " Гутенберговата гражданска война и българите ", финансиран от Фонд " Научни проучвания ".

" Целта на нашето проучване беше разкриването на някои български първопечатни книги, измежду които се появява и Историята от Петър Богдан ", сподели проф. Лилия Илиева.

Според нея задачата на създателя е била да показа пред Европа българите по метод, който ще се одобри добре от европейците. Затова и той е посочил себе си като културен човек, който познава римската старост. Той е посочил, че българите се вписват в европейската християнска рамка. Петър Богдан се цели към висшите политически кръгове в Европа, пред които обрисува географските граници на българите, обрисува границите по отношение на старите римски провинции, като акцентира, че това са български земи. Той е написал този труд за европейския четец, както и за българския интелектуален хайлайф през XVII век.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР