Днес в турската столица Анкара ще се проведе поредна среща

...
Днес в турската столица Анкара ще се проведе поредна среща
Коментари Харесай

Путин, Ердоган и Рохани ще обсъждат ситуацията в Сирия

Днес в турската столица Анкара ще се организира поредна среща от така наречен " формат от Астана " с присъединяване на държавните глави на Иран, Русия и Турция. Тримата президенти ще разискват обстановката в Сирия и изключително ситуацията в северната провинция Идлиб, както и комисията за подготовка на новата конституция на Сирия.

Идлиб е последната огромна област, останала под контрола на въоръжените бунтовници. В последните седмици обаче сирийската войска напредва в региона. Русия акцентира, че прекратяването на огъня в никакъв случай не се е отнасяло за терористичните групировки, а единствено за цивилното население. Турция, където към този момент живеят над 3,5 млн. сирийски бежанци, пък се притеснява от нова бежанска вълна от северната сирийска провинция. По-рано турският водач Реджеп Ердоган предизвести, че при възможна нова бежанска вълна страната му няма да може да се оправи със обстановката и може да бъде принудена „ да отвори вратите " към Европа за бежанците.

Преди тристранната среща ще се проведат и къси срещи на четири очи сред тримата президенти, а по-късно следобяд тримата ще дадат взаимна конференция.

На срещата ще се потърси прогрес по въпроса за конституционния комитет, който да сътвори новата конституция на Сирия. Комитетът се състои от по 50 представители, посочени от управляващите в Дамаск, опозицията и гражданското общество.

Иран, Русия и Турция са страни-гаранти на процеса от Астана, който беше наименуван по този начин, защото договарянията сред сирийското държавно управление и опозицията се организираха в казахстанската столица. Това е петата поредна среща на тримата държавни глави в този формат.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР