Днес в Специализирания наказателен съд в София се проведе първото

...
Днес в Специализирания наказателен съд в София се проведе първото
Коментари Харесай

Първото обвинение на Европейската прокуратура в България - за подкуп

Днес в Специализирания углавен съд в София се организира първото правосъдно съвещание по дело на Европейската прокуратура в България. Подсъдимият - основен специалист от Български държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ), е в ареста от началото на септември 2021 година и е изправен пред съда за първото си чуване по дело за рушвет, оповестиха от Европейската прокуратура.

Подсъдимият Т. Д. получил рушвет от И. Г. – аграрни производител и притежател на компания.

И.Г. кандидатствал за финансиране по схеми и ограничения в границите на Програмата за развиване на селските региони на Европейски Съюз 2014–2020 година, чийто ръководещ орган в България е Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). Съгласно процедурите на ДФЗ И.Г. имал право както да кандидатства, по този начин и да получава дотации. Той трябвало да ги получи през декември 2020 година, само че те по този начин и не пристигнали.

През януари 2021 година той взема решение да вземе нещата в свои ръце и стартира да търси някой, който да му помогне. Негов другар му дал името и мобилния телефон на Т.Д. - основен специалист в ДФЗ.
Повдигнаха обвиняване за търговия с въздействие на основен специалист в Държавна фирма „ Земеделие “
Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвиняване за търговия с въздействие на основен специалист в Държавен фонд „ Земеделие “-София. Т...
Прочети повече
Двамата се срещнали и Т. Д. обяснил, че знае за какво някои заплащания закъсняват и че може да му помогне, в случай че му заплати 5000 лева (2558 евро). Казал, че ще му уреди нещо измежду сътрудниците и ще повлияе да се разрешат заплащанията.

След първите срещи и още преди даването на подкупа И.Г. получил някои първични дотации. След като И. Г. платил подкупа, получил общо съвсем 600 000 лева (306 790 евро) по няколко схеми и ограничения от Програмата за развиване на селските региони посредством ДФЗ.

Това обаче не е краят на бизнес връзките сред двамата. И. Г. платил и различен рушвет от 5000 лева (€2558) няколко месеца след първия, с цел да не се правят по-нататъшни инспекции по отношение на неговите дотации и кандидатстване или в случай че бъдат осъществени, да приключат позитивно за него.

За ареста на Т. Д. оповестиха от Главна прокуратура на България през септември 2021 година.

" След извършена под управлението на Окръжна прокуратура-Пловдив взаимна профилирана полицейска интервенция на ГДБОП-МВР и СБОП-Пловдив, на 02.09.2021 година, на бензиностанция в гр. София е арестуван 36-годишен основен специалист в Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) – гр. София, директно след приемане на белязани по реда на Закона за специфичните разследващи средства парични средства в размер на 5000 лв. “, се сочи в известието й.
Директорът на ДФЗ е задържан, само че е осъдил прокуратурата за това
Съдебни каузи против сегашния шеф на Държавен фонд „ Земеделие “ в предишното е имало, само че те са били прекъснати, а самият т...
Прочети повече
Окръжна прокуратура - Пловдив му повдигна тогава обвиняване за търговия с въздействие за това, че в интервала от 27.02.2021 година до 02.09.2021 година, в Пловдив и в София, при изискванията на продължавано закононарушение, двукратно е изискал и приел от притежател и шеф на комерсиално сдружение, записано в с. Строево, обл. Пловдив, подарък, който не му се следва - пари, възлизащи на обща сума от 10 000 лв., с цел да упражни въздействие при взимане на решение от длъжностни лица при държавен фонд „ Земеделие “, във връзка със службата им - закононарушение по чл.304б, ал.1, вр. с чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс.

Работата по случая е почнала в края на месец юли 2021 година, по отношение на подаден в ГДБОП-МВР сигнал от аграрни производител от обл. Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и ограничения за подкрепяне на Държавен фонд „ Земеделие “.

В хода на следствието тогава било открито, че арестуваният чиновник на ДФЗ изискал от земеделския производител по 5000 лв. за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му подсигурил, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиненият е изискал и получил на два пъти суми от по 5000 лева, с цел да упражни въздействие при взимане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд „ Земеделие “ за съществуването на учредения за заплащания по Схемите за обвързано подкрепяне на плодове и зеленчуци.

Извършени са персонален обиск, претърсвания и изземвания на коли, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са портативни флаш памет, преносим компютър, длъжностен компютър, 2 мобилни апарата, мемоари и други Разпитани са очевидци.

Предвиденото от закона наказване за закононарушението, в което Т. Д. е упрекнат, е отнемане от независимост до 6 години или санкция до 5000 лева

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР