Днес в София се проведе Юбилейна конференция по пътна безопасност

...
Днес в София се проведе Юбилейна конференция по пътна безопасност
Коментари Харесай

Проф. Петров: Един от първите приоритети на правителството е борбата за намаляване на жертвите по пътищата

Днес в София се организира Юбилейна конференция по пътна сигурност на тематика "Мирен контракт за българските пътища ", проведена от Асоциацията на българските застрахователи, съобщи кореспондент на Novini.bg.

В събитието присъединяване взеха министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков Николай Нанков е министър на районното развиване и... към профила, министърът на финансите Владислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април... към профила, здравният министър проф. Николай Петров Николай Петров е министър на опазването на здравето. Роден e на 29 август... към профила, ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, депутати и специалисти.

Проф. Петров съобщи, че в управническата стратегия на държавното управление един от първите цели е битката за понижаване на жертвите и броят на потърпевшите при пътнотранспортни катастрофи. Според него свободното говорене и самодейностите свързани с дните на потърпевшите не са дали нужния резултат. "Необходимо е да се върви в две направления. Единият е пътят на глобата, нормата и принудата. Другият е пътят на положителния образец ", сподели здравният министър и добави, че днешното събитието е точно подобен добър образец.

"Само за 2016 година има 700 починали по пътищата на страната, а цифрата на тежко потърпевшите нормално е сред три и пет пъти по-голяма. Осреднените числа от огромните лечебни заведения за лекуването на пациент, потърпевш при злополука, се движат сред 30-50 хиляди лв. публичен запас ", разкри проф. Петров.

Светла Несторова, ръководител на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, съобщи, че по данни на Министерство на вътрешните работи за предходната 2016 година жертвите на пътя са 708 индивида, 9374 са тежко потърпевшите, при станалите 51 883 пътнотранспортни злополуки. "У нас смъртните случаи са съвсем 100 на милион население, което е два пъти повече от междинната цифра в Европейски Съюз - 50 души на милион население ", добави тя и уточни, че по данни на Комисията за финансов контрол премийният доход от застраховки е 621 млн. лева през 2016 година "Изплатените средства от застрахователните сдружения са 368 млн. лева Други 317 млн. лева са изплатени за компенсации по каско. Общо взето сумата изплатена от вреди надвишава 700 млн. лева, без да броим сумите по застраховка живот и застраховка акцидент ", уточни Несторова. По думите ѝ подобряването на пътната сигурност е основна цел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР