Днес в сградата на Софийската митрополия, апостолическият нунций монсеньор Анселмо

...
Днес в сградата на Софийската митрополия, апостолическият нунций монсеньор Анселмо
Коментари Харесай

Патриарх Неофит прие дарените от Папата мощи на свети Климент и свети Потит

Днес в постройката на Софийската митрополия, апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари подари на Негово Светейшество патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на, Патриарх български и митрополит Софийски от името на Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, свети мощи на свети Климент папа Римски и на светият страдалец Потит.

Предаването на мощите е самобитно продължение на апостолическото посещаване на Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България през май месец 2019 година, като то се организира по време на среща, минала в сърдечна атмосфера сред двете делегации на Католическата черква в България и на българския патриарх. От католическа страна, с изключение на посланика на Папата, участваха Негово Високопреосвещенство монсеньор Христо Пройков, ръководител на Междуобредна епископска конференция на Католическата черква в България, монс. Страхил Каваленов, общоприет викарий на Никополската епархия, монс. Стефан Манолов, общоприет викарий на Софийско-пловдивска епархия, преподобния отец Ярослав Бабик, енорийски духовник на конкатедралния храм „ Свети Йосиф “ в София, свещеници и миряни, част от уредниците по визитата на Папата. Негово Светейшество патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на бе съпроводен от Белоградчишкия свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия и отец Ангел Ангелов, енорийски духовник на църквата „ Света София “ и отец Иван Иванов, учител в Богословския факултет.

Патриарх Неофит отиде пешком до храм "Св. Неделя "

С церемониален камбанен звън бяха посрещнати светите мощи. След като получи дарът на Папата, патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на изрази духовната си наслада „ да посрещне дарените от Негово Светейшество Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март мощи на древнопросиялите Сердикийски светци и мъченици – Св. Климент папа Римски и Св. Потит страдалец, което той прави като приятелски жест към Българската православна черква след неговото посещаване през май 2019 година в България “. „ Голяма берекет е за нашата Българска православна черква, като пазителка и продължителка на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните свети възпитаници, да получим и парченце от светите мощи на всепочитания Климент папа Римски, създател на Сердикийската черква и неин първи свещеник, които са нравствен мост сред Българската черква и Римската черква, и чието огромно духовно и плодородно деяние към този момент епохи наред съгрява сърцата на българския и италианския нации. “ – съобщи още Светейшият патриарх и добави, че „ пред тази свята памет, съчетана с празненствата отдадени на Светите братя Кирил и Методий, всяка година българска църковна делегация се покланя в античния храм „ Сан Клементе “ в Рим, като по този метод засвидетелства и своята признателност пред Римския свещеник “. Негово Светейшество Неофит напомни и „ други светци по българските земи и отвън тях – св. Дасий Доростолски, както и всепочитания в целия свят св. Георги Победоносец, чиито свети мощи имахме насладата да получим от Папа Йоан Павел Втори (през 2002 година) и от Папа Бенедикт Шестнадесети (2006 година) “. „ Свидетелство на вярата на светиите и мъчениците Христови е ясно доказателство за нашите положителни връзки, които пребъдват и ще не престават в мир, съгласие и взаимно почитание “ – заключи патриархът.
7
Преди това, апостолическият нунций, откакто съобщи светите мощи, сподели: „ Днес мощите на Свети Климент, папа Римски се връщат, дружно с тези на свети Потит, по тези земи, в които живяха двамата свети мъченици, по местата, видели мисионерското дело на светите братя Кирил и Методий. Монсеньор Пекорари напомни визитата на Папата в България през май предходната година, цитирайки думите на Светия Отец, имайки поради това което сплотява Българската православна черква и Римската черква, макар непълното общение и разликата в традицията “. Според него, „ скъпият подарък на мощите е знак на желанието на Папата да търси и да се моли за единството на християните и на взаимното почитание, характеризиращо връзките сред Светия трон и Българската патриаршия. “
7
Историческата традиция гласи, че Свети Климент и Свети Потит са свързани с античната Сердика, като Свети Климент е считан за първия свещеник на Сердика. Именно Светите братя Кирил и Методий придвижват в Рим тялото на Свети Климент, папа Римски. В енцикликата на Папа Лъв XIII, „ Grande Munus “ четем, че: „... (двамата братя), които отпътуваха за Рим, донесоха мощите на Свети Климент със себе си. При тази вест (папа) Адриан II, който беше правоприемник на починалия (папа) Николай, съпроводен от духовенството и народа, с цел да станат очевидци на огромна чест, излезе да посрещне популярните посетители. Тялото на Свети Климент, прославено от чудеса, с тържествена гала е пренесено в базиликата, издигната по времето на Константин, върху руините на бащиния дом на смелия страдалец... “.

БПЦ уважава през днешния ден паметта на двама светци

Свети Потит е родом от Сердика и изживява своето страдалчество по времето на император Антон Пий и е заровен в италианската Пулия, в днешния град Трикарико. Той е считан за първият сердикийски светец и един от десетте софийски светци, като името му е обвързвано с многочислени чудотворни изцеления.

Светите мощи на светите Климент, папа римски и Потит, страдалец, ще бъдат съхранявани и изложени за поклонение в античната черква „ Света София, построена в годините, когато Църквата към момента не е разграничена. Тържествата, отдадени на светите мощи, ще продължат на 24 и 25 март, когато ще бъдат преместени от постройката на Софийската митрополия, в църквата „ Света София “.
7
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР