Днес в сградата на МОСВ кметът на Смолян Николай Мелемов

...
Днес в сградата на МОСВ кметът на Смолян Николай Мелемов
Коментари Харесай

1/4 от жителите на Смолян ще сменят печките на дърва и въглища за по-чист въздух

Днес в постройката на Министерство на околната среда и водите кметът на Смолян Николай Мелемов подписа контракт за безплатна финансова помощ с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Проектът „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух в община Смолян “ по Оперативна стратегия „ Околна среда “ е на стойност 9 604 317,86 лева . Планирано е да се извърши замяна на отоплителните уреди на към 3000 семейства в регионалния град. Срокът за осъществяването му е 53 месеца, оповестиха от община Смолян.
Проектът ще премине през два стадия, като първият е финансиран с 460 215 лева
Домакинствата в град Смолян са 12 252 на брой , което значи, че една четвърт от тях ще бъдат бенефициенти по програмата.
Най-напред ще се изследват настройките на не по-малко от 4000 семействата да вземат участие в плана. Ще ги питат дали и при какви условия биха заменили уредите си за отопление на дърва и въглища и съответно с какво.
Следва разработване на електронна географска карта на източниците на замърсяване.
Предвидена е разяснителната/обучителна акция, както и разбор на типовете отопления по квартали с техния принос към замърсяването на въздуха. Ще се проучват също опциите на семействата в тези региони да преминат към различна форма на отопление.
Цялостният разбор би трябвало да дефинира нужните разноски. Ще се пресметна също прогнозният доход от предаването на сменените уреди за следващо отнасяне.
Всички разбори, оценки, обосновки и проучвания ще се извършат след проучване на място и визити на заинтригуваните семейства.
Вторият стадий е закупуването, доставката и подмяната на избраните от плана отоплителни устройства. Неразделна част от дейностите са демонтажа и предаването на старите устройства.
„ Смолян е измежду първите общини в България, подписали контракт за безвъмездно финансиране и от идващия месец започваме действия от първия стадий по плана. Той е наложителен и без него не може да минем непосредствено към промяна на горивната база. Очакваме подпомагане от жителите по време на изследванията и обследванията, с цел да преминем бързо тази фаза. Защитили сме висок бюджет, надяваме се в огромна степен да решим казуса със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на контракта процесът по промяна на горивната база става необратим “, сподели кметът на Смолян Николай Мелемов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР