Днес в състава на много хранителни продукти (и не само)

...
Днес в състава на много хранителни продукти (и не само)
Коментари Харесай

Малтодекстрин - отрова или не?

Днес в състава на доста хранителни артикули (и не само) можете да видите хранителната добавка, наречена малтодекстрин. За мнозина това име провокира отрицателни страсти, защото това вещество на практика не е познато на потребителите и им се коства, че това е нездравословна добавка. Каква обаче е истината и нездравословна ли е тази добавка за здравето ни?

Малтодекстрин - отрова или не?

Това е биологично дейна хранителна добавка, която съставлява бял или кремаво бял прахуляк със приблизително сладостен усет. В всекидневието малтодекстринът е прочут още като меласа. Продуктът се получава посредством ферментация на царевично или картофено нишесте, като по-рядко се употребява пшенично или оризово.

Употребява се на прахуляк, а точно като натурален подсладител вместо захарта в печивата, детската храна, диетичните храни и сладкарските произведения. Също по този начин, веществото има следните свойства:

- спомага за сгъстяването и емулгирането на храната;

- усъвършенстват разтворимостта на разтворимите храни;

- забавя процеса на окисляване.

В индустрията малтодекстринът се оказва доста потребен, а точно се употребява при производството на хлебни произведения, сладолед, салами и месни артикули, подправки, сосове и някои питиета.

Освен това плодовете от време на време се пръскат с разтвор на малтодекстрин, защото той защищава от увреждане от инсекти и оказва помощ да се запазят свежи по време на превозването им. Според проучванията, веществото е потребно и за организма.

- усъвършенства усвояването на доста храни;

- спомага за по-доброто храносмилане;

- оказва позитивно въздействие върху работата на червата;

- предотвратява запека;

- понижава равнищата на холестерола в кръвта;

- обезпечава на организма сила, защото това вещество принадлежи към бързите въглехидрати, т.е. след консумация той бързо се всмуква в кръвообращението и доставя организма с нужната енергия;

- спомага за елиминирането на токсините, солите на тежки метали и радионуклидите от организма. Влакната на веществото „ улавят ” нездравословните субстанции и ги извеждат от тялото през червата. Допълнителен почистващ резултат се реализира посредством възстановяване работата на червата;

- принуждава един тип организма да създава личен инсулин.

Липсата на инсулин води до развиване на захарен диабет, а въглехидратите като малтодекстрина на прахуляк, влизайки в кръвта, предизвикат производството на личен инсулин, който оказва помощ за попречване на захарния диабет.

Спортистите и културистите употребяват тази хранителна добавка като спомагателен източник на сила, която оказва помощ за бързото възобновяване след подготовка. В магазините за спортно хранене можете да си купите чист малтодекстринов прахуляк за подготвяне на коктейли. Разтваря се добре във вода и плодови сокове, като е най-добре всичко да се смесва в специфичен шейкър.

Полученият шейк може да се пие преди подготовка, с цел да се обезпечи на тялото сила или по-късно, тъй че мускулите да получават изразходваните въглехидрати и гликоген.

Малтодекстринът не е допинг лекарство, защото се намира в доста храни. Коктейлите с него обаче не се предлагат на спортистите, които желаят да реализират увеличение на мускулната маса.

Вреда за организма

 малтодекстрин вреди

- продуктът може да провокира алергична реакция. Според изследване от 2013 г, веществото предизвиква стомашно-чревни разстройства като отичане на корема, газове и диария. Някои участници в изследването са имали кожни обриви, копривна тресчица и кожни раздразнения;

- потиска растежа на пробиотиците, които са специфични потребни бактерии, имащи значително значение за здравословното храносмилане. Малтодекстринът инхибира действието на тези бактерии, което води до нарушение на естественото храносмилане на храната;

- покачва кръвната захар, защото е най-вече въглехидрат и има висок гликемичен показател. Особено рисков е за диабетиците и хората със затлъстяване. Високият ГИ (гликемичен индекс) на тези въглехидрати предизвиква внезапен скок на кръвната захар;

- в случай че малтодекстринът на прахуляк е бил получен от пшенично нишесте, тогава той може да бъде рисков за хората с нетърпимост към пшеничен глутен. Те могат да имат храносмилателни разстройства, кожни реакции и други признаци на нетърпимост.

Малтодекстринът е по-здравословен сурогат на захарта. Той е съвършен за спортистите, защото обезпечава на клетките на тялото нужната сила и въглехидрати.

Трябва обаче да бъдете деликатни с използването му - в края на краищата веществото може да повлияе на наддаването на тежестта и да провокира струпване на телесни мазнини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР