Днес в САЩ се провеждат ключови избори за американската политическа

...
Днес в САЩ се провеждат ключови избори за американската политическа
Коментари Харесай

Ключови избори в САЩ, изцяло се обновява долната камара

Днес в Съединени американски щати се организират основни избори за американската политическа класа и за климата в интернационалната политика.

Предстои да бъде определен напълно нов състав на 435-местната долна камара на Конгреса и отчасти да бъде освежен сенатът - избират се 35 сенатори от общо 100.
Ще бъдат излъчени и нови губернатори в 36 щата. Към момента 26 от тях се управляват от републиканците, 9 от демократите, а 1 губернатор е самостоятелен.
Вотът на гласоподавателите ще дефинира и спечелилите в акциите за основни прокурори на обособените щати и десетки други позиции в законодателната власт.

Сривът в известността на Доналд Тръмп допуска, че демократите най-вероятно ще завоюват превес в Камарата на представителите. Сред считаните за твърди любимци в своите изборни региони 182-ма са представители на Демократическата партия, 150 на Републиканската. Какво ще е действителното съответствие сред двете партии зависи от разпределението на останалите 103 мандата. От тях към 40 ще бъдат изключително оспорвани, само че за огромна част от останалите републиканците имат късмет да защитят позициите си.

Същевременно историческа наклонност е при междинни избори ръководещата партия да губи позиции, а опозицията да печели. От 1958 година до момента изключение тази причинност се следи единствено при първия президентски мандат на Джордж Буш-младши и втория мандат на Бил Клинтън.

Тенденцията за срив при ръководещите е изключително отчетлива, когато рейтингът на президента е под 50% %, а известността на Тръмп е рекордно ниска - към 40%.

Въпреки това в сената е прекомерно евентуално републиканците да запазят нежното си болшинство от 51 към 49 гласа, защото обновлението е отчасти. Освен това, все още от 35-те места, за които се организира избор, 26 се заемат от демократи и едвам 9 от републиканци.

На фона на решителната борба за законодателната власт прави усещане всеобщото отдръпване на републикански сенатори и конгресмени. 24-ма членове на Камарата на представителите и трима сенатори оповестиха, че въобще напущат политиката, редица други се пренасочиха към разнообразни от досегашните си постове. Републиканската партия не е преживявала сходен развой от 30-те години на предишния век, означават наблюдаващите.

Причината най-често е противоречие с политиката на президента Доналд Тръмп.

Ако упованията за победа на демократите в борбата за Камарата на представителите се оправдаят, това ще значи по-голяма поддръжка за прокурора Робърт Мълър в следствието на съветската интервенция в американските избори и съвсем несъмнено започване на процедура по импийчмънт против Тръмп. Вероятно ще бъде признат законът за даване на имунитет на Мълър, който беше импортиран още напролет.

Освен това демократите ще изискат гласност за диалозите на четири очи сред Тръмп и Путин, за които Белият дом мълчи, както и изясненост по обвиняванията против президента в полови похищения и по бизнеса на неговото семейство.

Като цяло ще последва смяна в законодателната политика.

Ако получат болшинство, демократите ще могат да предотвратят утвърждението на законите за орязване на здравното обезпечаване по стратегиите " Обамакеър " и " Медикеър ".

Ако републиканците запазят болшинството си, това ще укрепи позициите на Тръмп, в това число изолационистките трендове във външната политика и ерозирането на интернационалния правов ред, предизвикано от доктрината на Москва за делба на света на сфери на въздействие.

Дори да завоюват болшинство в двете камари, демократите ще се нуждаят от поддръжката на част от републиканците при гласоподаване на импийчмънт, защото за него е належащо квалифицирано болшинство от две трети.

При всички случаи обаче спечелването на болшинство в законодателния орган от страната на демократите ще ограничи властовите благоприятни условия на Тръмп. Същевременно то ще обезпечи по-голямо поле за деяние на републиканците, оказващи опозиция против неговата политика, и ще даде късмет за започване на оздравителни процеси в Републиканската партия, която претърпява рецесия след номинацията и избирането на Тръмп. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР