Днес в САЩ и голяма част от света празнуват Хелоуин

...
Днес в САЩ и голяма част от света празнуват Хелоуин
Коментари Харесай

В САЩ и голяма част от света празнуват Хелоуин

Днес в Съединени американски щати и огромна част от света честват Хелоуин – дълбаят се тикви, провеждат се празненства с костюми, фойерверки, дребни и огромни си погаждат номера, описват страшни истории и обикалят за лакомства. Костюмите за Хелоуин нормално копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се прибавят и костюми на известни герои от научно-фантастични филми, на известни персони, доста известни са и костюмите на нинджи и принцеси. Черното и оранжевото са обичайните цветове на празника. Освен маскирането, в този ден се натъртва и на потреблението на сладки кексчета, с формата на страховити фигури, както и доста бонбони.

Празникът Хелоуин се празнува на 31 октомври всяка година.

History.com написа, че традицията произлиза от Samhain - античен келтски фестивал, на който хората носели костюми и палели огньове, с цел да отхвърлен призраците.

1 ноември е избран от папа Григорий III през 8-ми век като ден за удостояване на светците. Скоро в Деня на вси светии били включени някои от традициите на Samhain.

С времето Хелоуин се трансформирал в ден за занимания като „ беля или лакомство “, дълбаене на фенери от тикви, обличане на карнавални костюми и празнични събирания.

Произход на празника

Хелоуин произлиза от античния келтски фестивал Samhain. Племената живели основно в региона на настояща Северна Франция, Ирландия и Обединеното кралство преди 2000 години.

Тяхната Нова година била на 1 ноември, тъй като тази дата бележила събирането на реколтата, края на лятото и началото на студената тъмна зима. Този интервал на годината постоянно се свързвал със гибелта.

Келтите имали религия, че в нощта преди Новата година се размивала границата сред световете на живите и мъртвите. Затова те чествали Samhain на 31 октомври. Тогава се считало, че на Земята се завръщат призраците на мъртвите.

Присъствието на отвъдните духове причинявало неприятности и повреждало реколтата. Келтите считали също, че то улеснява келтските жреци (друидите) да правят прогнози за бъдещето. За хората, които били подвластни от нестабилната природа, тези предсказания били скъп източник на утешение през дългата зима.

Друидите строили огромни свещени огньове, с цел да отбележат събитието. Хората се събирали към тях, с цел да изгарят растения и животни в жертва на келтските божества. По време на празненствата се носели костюми от скотски кожи и глави, и се правили опити да се предскаже бъдещето.

Когато празникът приключел, те запалвали домашните огнища от свещения огън, с цел да ги защищава през идващата зима.

До 43 година сл. Хр. по-голямата част от територията на келтите била превзета от Римската империя. Тя управлявала земите им в интервал от 400 години. Тогава два от римските фестивали били обединени с фестивала на келтите. Това били Фералия - възпоменанието за прекосяването на мъртвите (в края на октомври) и денят за честване на Помона (римската богиня на дърветата и плодовете).

Хелоуин празненства

До 20-те и 30-те години на 20 век Хелоуин се е трансформирал в всемирски празник, с паради и празненства. Въпреки напъните на доста общности, вандализмът станал част от празненствата.

До 1950 година въпреки всичко съумели да лимитират вандализма и денят се трансформирал в празник, ориентиран най-много към дребните деца и младежите.

Така се родила нова традиция, която продължава да се разпространява в доста страни. В днешно време Хелоуин е вторият по величина търговски празник в Америка след Коледа - годишно за него се харчат към 6 милиарда $.

Тематични филми

Говорейки за търговски триумф, страшните филми за Хелоуин са шлагери в боксофиса. Сред най-популярните филми, въодушевени от този празник са:

„ Хелоуин “;

“Писък ”;

“Кошмари на Елм Стрийт ”;

“Петък 13-ти ”.

Черни котки и суеверия

Хелоуин постоянно е бил празник, изпълнен с магия, суеверия и тайнственост. Затова го свързваме със страшни и злонамерени облици. Избягваме път, в случай че по него е предходна черна котка със страха, че това носи неприятен шанс. Тази концепция произлиза от Средновековието, когато хората считали, че вещиците отбягват откриването на празненствата като се трансформират в черни котки.

Избягваме да минаваме под стълба по същата причина. Вероятно това поверие идва от Древен Египет, където триъгълниците се считали за свещени. И изключително към Хелоуин се опитваме да избегнем строшаване на огледала, настъпване на пукнатини по пътя или разсипване на сол.

Идеи за Хелоуин празненство

В наши дни този празник е най-много предстоящо от дребните деца събитие. Те с неспокойствие чакат дружно с родителите си да изработят фенери от тикви, да получат разнообразни лакомства от страховити облици с костюми и маски, за които има безчет хрумвания в интернет.

Дали вие ще отбележите този ден обаче, е въпрос на персонален избор и лични вярвания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР