Днес в Съдебната палата в Пловдив се проведе Ден на

...
Днес в Съдебната палата в Пловдив се проведе Ден на
Коментари Харесай

Пловдивски студенти осъдиха убиец на 17 години

Днес в Съдебната палата в Пловдив се организира Ден на отворените порти. Празникът бе отдаден на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, 16-и април – Ден на Конституцията и професионалния празник на юриста и правосъдния чиновник, както и на 140 години от основаването на пловдивския областен и областен съд.

Студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и членове на най-голямата интернационална асоциация на студентите по право ЕЛСА влязоха в функциите на правосъден състав, прокурори, юристи и обвиняем. „ Студентският съд “ осъди на 17 години отнемане от независимост юноша, упрекнат в убийството на приятелката си. Бъдещите адвокати участваха във възстановка на наказателно дело по автентичен случай от пловдивските съдилища.

Подготовката за възстановката на правосъдния развой лиши повече от два месеца. Студентите бяха подкрепени в работата си от трима съдии от Окръжен съд – Пловдив и двама от Апелативен съд, както и от 14 правосъдни чиновници.

Студентите споделиха, че са научили доста за държанието на съдии, прокурори и юристи в правосъдна зала, както и за спецификите на наказателния развой.

В началото на днешния празник пресаташето на Окръжния съд Галина Константинова описа за историята на околийския и окръжния съд в Пловдив, от основаването на които се навършват 140 години. Споменати бяха именити българи, свързали ориста си с пловдивските съдилища, като Йоаким Груев, Стефан Бобчев, Димитър Пешев, Константин Стоилов.

Под звуците на гайда от песента „ Капитан Петко Войвода “ осмокласниците Мартин Попов и Димитър Богоев от Дома за деца, лишени от родителска грижа „ Княгиня Мария Луиза “, поздравиха присъстващите със стихотворението на Христо Ботев „ На сбогуване “.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова, и.ф. ръководителят на Окръжен съд – Пловдив Антония Роглева и зам.-председателят на Районен съд – Пловдив Милена Георгиева описаха за работата на магистратите и приветстваха гостите.

Докато студентският „ правосъден състав “ се съвещаваше за установяване на наказването, пресаташето на Апелативния съд Сашка Пушкова, която е някогашен кореспондент от Българска национална телевизия, описа по какъв начин се снима телевизионна вест. Присъстващите изгледаха репортаж за герба на Апелативния съд, показан за първи път преди година на тържественото честване на 20-годишния празник на Апелативен съд – Пловдив в Дома на културата „ Борис Христов “.

Всички посетители получиха като подарък по една конституция от Окръжния съд, а ръководителят на Апелативен съд Магдалина Иванова награди с грамоти публицисти за интензивно отразяване активността на съда. Студентите получиха грамоти за чудесно показване в Деня на отворените порти, както и свитък с речта на първия ръководител на Върховния касационен съд доктор Димитър Протич.

В Деня на отворените порти студенти по право участваха на углавен развой в Районния съд.

На особено сложено бюро възпитаници от Националната комерсиална гимназия, които идват на стаж в съда, презентираха новата компетентност „ Съдебна администрация “.

Във фоайето на Съдебната палата бе проведена виртуална галерия с архивни фрагменти от фонда на НБ „ Иван Вазов “, Регионалния исторически музей, от Държавния списък, както и персонални фотографии. Виртуалната галерия може да бъде забелязана на уеб страницата на Окръжен съд – Пловдив.

Присъстващите можеха да видят по какъв начин са изглеждали призовка, присъда, както и изявления във в. „ Марица “, „ Законоведец “и „ Юридически обзор “ отпреди 140 години, както и истинска пишеща машина „ Мерцедес Фаворит “ от предишния век, употребена в пловдивския съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР