Днес в руския черноморски град Сочи се провежда среща на

...
Днес в руския черноморски град Сочи се провежда среща на
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Прекратяването на войната в Сирия все още не е постигане на мир

Днес в съветския черноморски град Сочи се организира среща на съветския президент Владими Путин с двамата му сътрудници от Иран и Турция - Реджеп Ердоган и Хасан Рохани. Тримата водачи разискват бъдещето на мирното урегулиране в Сирия.

Любомир Кючуков , шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки, разяснява в " 12+3 " по " Хоризонт ":

Прекратяването на войната към момента не е равнозначно на постигането на мир. Противоречията остават. Общите ползи на Съединени американски щати и Русия са в ограничението на радикалния исляма. Има и ползи на районните играчи Турция, Иран и Саудитска Арабия, която е с много спорна позиция.

Сирия е мощно фрагментирана. Ще има съществени проблеми освен с ръководството, само че и с нейното единение. Усилено се приказва за ливанизация.

Можем да приказваме за победа над псевдодържавната съставния елемент " Ислямска страна ", само че не и над идеологическата. В Сирия в битката против Асад позициите на главните играчи тотално се разминаваха. Оттук нататък в развиването на обстановката още веднъж на напред във времето излиза ориста на Асад. Промяната в позицията на Съединени американски щати стартира преди три години, когато беше казано, че Асад няма политическо бъдеще. Това означаваше, че виждат политическо настояще. Това разреши да стартират договарянията в Женева. Зависи от това по кое време ще има договореност за отдръпване. Интересно беше визитата на Асад в Русия преди два дни. Сега има нова мирна самодейност в Сочи - срешата на лидериоте на Русия, Турция и Иран. Интересите им са много разнообразни и занапред ще се появят съществени разминавания. Русия не би желала да се ангажира задълго с военно наличие. За Турция е значимо да не се сътвори кюрдска страна. а за Иран всичко това минава сред битката сред сунити и шиити. Интересите са доста разнообразни и занапред ще се появяват, означи Кючуков.

 Димитър Гърдев , районен шеф на Европейската асоциация за интернационалните връзки, акцентира, че наложително би трябвало да бъдат регистрирани ползите на другите играчи. Сирия имаше няколко разновидността. Вариантът на задграничната намеса се провали. Имаме няколко процеса. Вариантът на Иран, Русия и Турция е  измежду няколкото благоприятни условия. Бъдещето на Сирия ще бъде микс сред няколко разновидността. Каквато победа имаш на земята, такава получаваш след това в политическата торта. Но в живота няма 100 %. Има взаимни отстъпки и стратегическо доминиране, което сега минава в ръцете на Русия. Саудитска Арабия и Катар са измежду страните, които се пробват да стиковат напъните си с нея. Отсъства единствено Европейски Съюз.

Една от страните на печелившата страна е Иран - държи групировката Хизбула - директен участник в бойните дейности. В този подтекст се преглежда и битката в Саудитска Арабия. Всичко се върти към едни изчезнали 100 милиарда - голяма сума даже в тази страна. Престолонаследникът поставя старания уахабитско-салафитската теория на джихадизма да не се постанова като съществена в Саудитска Арабия. 

Новините към Сирия разяснява и турския публицист и наблюдаващ на процесите в района Умут Насър пред кореспондента на БНР в Истанбул Мариян Карагьозов.

Всички изявленията можете да чуете в звуковите файлове.
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР