Днес в Русия влезе в сила противоречив закон, който дава

...
Днес в Русия влезе в сила противоречив закон, който дава
Коментари Харесай

В Русия въведоха закон за изключване на интернет от останалия свят

Днес в Русия влезе в действие спорен закон, който дава опция на държавното управление да изключи страната от световната мрежа. Критиците на мярката се притесняват, че мярката ще насърчи онлайн цензурата и я назовават "онлайн Желязна завеса ", предават международните медии.

Кремъл споделя, че законът за "суверенния интернет ", който беше подписан от президента Владимир Путин през май, е мярка за сигурност за отбрана на Русия при положение на изключителна или непозната опасност като хакерска атака. Законът ще разреши на Москва да ускори контрола върху интернета в страната, като маршрутизира уеб трафика посредством следена от страната инфраструктура и сътвори национална система от имена на домейни.

На доктрина мярката би разрешила на Русия да ръководи лични вътрешни мрежи, които биха могли да работят без значение от останалата част от международната мрежа.
Експертите обаче се съмняват дали сходен ход е механически вероятен и споделят, че законът е опит на съветското държавно управление да цензурира информация онлайн.
„ За да могат да ръководят осведомителния поток в своя изгода, те би трябвало авансово да имат построена система “, съобщи в изявление за CNBC Сергей Санович от Центъра за политика на осведомителните технологии на университета в Принстън.

Хиляди хора излязоха по улиците в страната, с цел да стачкуват против тази мярка по-рано тази година, а бранителите на правата на индивида предизвестиха, че законът заплашва свободата на словото и медиите.

„ Законът за „ суверенния интернет “ има за цел да обезпечи правна основа за всеобщо наблюдаване и разрешава на държавното управление дейно да ползва съществуващото онлайн законодателство, което подкопава свободата на изложение и неприкосновеността на персоналния живот “, споделя Human Rights Watch в блог пост в четвъртък.

Путин предприе серия от други стъпки, с цел да се опита да ограничи онлайн свободите, като забрани шифрованата услуга за известия Telegram, само че доста от тези опити се оказаха несполучливи.

„ Целта е да може да бъде блокирано това, което не им харесва, без да навредят на мрежата като цяло “, споделя Санович.

За разлика от огромната защитна стена на Китай (Great Firewall), която беше построена със строга централизация на държавни мрежови оператори, Русия разреши на интернет да се развива свободно през последните три десетилетия.

Прекратяването на световните мрежови връзки е комплицирано, съгласно Андрю Съливан, президент и изпълнителен шеф на Internet Society. "Можете да мислите за мрежовата съгласуваност като вода, която се пробва да стигне до долната земя. Ще продължи да се пробва да тече “, сподели той пред CNBC. „ Трябва да свършите доста работа, с цел да сте сигурни, че трафикът няма да тече “, прибавя той.

Съливан споделя, че Русия се е опитвала да организира проби, с цел да блокира своя интернет в предишното, само че мрежите се оказали устойчиви. Новият закон, счита той, ще направи интернет по-малко благонадежден за потребителите в Русия. "Използвайки този регулаторен модел за интернет, когато интернетът в действителност не е планиран да работи по този метод, рискуваме да нанесем вреди “, прибавя Съливан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР