Днес в Русе заради Африканската чума по свинете заседава Областната

...
Днес в Русе заради Африканската чума по свинете заседава Областната
Коментари Харесай

70 440 прасета са умъртвени в Русенско

Днес в Русе поради Африканската чума по свинете заседава Областната епизоотична комисия. 70 440 животни са умъртвени в русенска област. Вчера загробването стартира и в Караманово с 4500 животни. Според Българската организация за сигурност на храните ситуацията в селото е спокойна.

Русе

Продължава умъртвяването на животни в свинекомплекса в Голямо Враново, който също беше обиден от Африканската чума по свинете. Ръководството на предприятието обаче е подало заявление с искане да не се умъртвяват всички животни, а да бъде непокътната част от тях. Там цикълът на произвеждане е по-различен и те счита, че разпространяването на болестта може да бъде лимитирано.
Д-р Николай Ненов - шеф отдел в ОДБХ - Русе: Обектът е под надзор, няма право на придвижване на животни, непрекъснато наличие има на формален ветеринарен доктор в обекта, тъй че няма някаква заплаха нещо да излезе, да се популяризира,у да стане. Така че обектът се управлява като цяло. Но чакаме въпреки всичко отговор от Министерството.
Две държавни горски стопанства - от Бяла и „ Дунав " от Русе желаеха по време на съвещанието на комисията да получат достъп до горските територии, с цел да могат да секат дърва за огрев, с цел да изпълнят договорите, които са сключили в по-ранен интервал. Те обаче попадат в инфектираната зона от 200 кв. км.
Д-р Николай Ненов: Дърводобивът не е неотложна активност и моето решение е да създадем питане до способените органи - Изпълнителната организация по горите дали това се пояснява като неотложна активност.
От горските стопанства разясниха, че в горите се разхождат хора, които събират билки, и също са евентуални разпространители на болестта, както и земеделците, които обработват земите си. От организацията по сигурност на храните обявиха, че ще чакат сигнали, с цел да бъдат глобени нарушителите.
  След митинг: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово След митинг: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово
Край на напрежението в русенското село Караманово, където беше намерено огнище на африканска чума в близкия свинекомплекс. След недоволството на локални...

Продължава приемането на описи на стопани, които непринудено са умъртвили животните си, за компенсации за разчистване и стерилизация на пространствата. Срокът е до идния понеделник.
 След 1 септември стартират да изплащат компенсациите за чумата по свинете След 1 септември стартират да изплащат компенсациите за чумата по свинете
След 1 септември стартира изплащането на еднократната помощ за стопаните, които умъртвиха непринудено домашните си свине поради африканската чума. Сре...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР