Днес в рубриката на Varna24.bg - Преди и сега, ще

...
Днес в рубриката на Varna24.bg - Преди и сега, ще
Коментари Харесай

Вижте един от символите на Варна със 70 години разлика

Днес в рубриката на Varna24.bg - " Преди и в този момент ", ще ви покажем един от знаците на морската столица със 70 години разлика.

Това е импозантната постройка на Морско учебно заведение, както е познато Висшето военноморско учебно заведение “Никола Йонков Вапцаров ".

Това е една от забележителностите, които се открояват в пейзажа на Варна, гледана откъм морето. Морското учебно заведение се реалокира в тези здания през 1954. Трите здания са издигнати на мястото на боен парцел, употребен от Осми крайморски полк.

Отпред е централния корпус на учебното заведение, предопределен за администрацията и класни стаи за курсанти. В двете симетрични здания, които са перпендикулярно ситуирани на централната, живеят курсантите през периода си на образование. Зад плаца има трапезария с кухня и помощни пространства. До нея са парната централа и складовете.

През 1954 били приключени централната и западната здания, а източната била на стадий недодялан градеж. През 1968 се надстроява по още един етаж на трите здания, а покривите им били сменени с железобетонни плочи. Надстроени са два етажа над столовата и са издигнати още две пространства за столови, както и кинозала.

През 1976 е издигнат спортния комплекс с басейн. През 1985 е открит и Планетариума на учебното заведение. Архитектурата на централния корпус притегля вниманието на варненци и гостите на града. Особено се откроява кулата с металния конус, която със особено осветяване нощем има впечатляващ аспект. Така централният корпус на Морско учебно заведение се е трансформирал в един от знаците на Варна.

Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров “ е най-старото техническо образователно заведение в Република България. При неговото развиване във времето се разкриват и утвърждават нови структури, с цел да се стигне до актуалните факултети, катедри, департамент и професионален лицей, влизащи в състава на Училището. Така то се утвърждава като най-престижният център за подготовка на морски фрагменти у нас.

Родното морско обучение стартира не от Варна, а от Русе на съображение Циркуляр №7/16 януари 1881 година на Военното министерство на Княжество България. В циркуляра се афишира, че се образува Морско учебно заведение, считано от 9 януари 1881 година

За основател на образуването на образователното заведение историята показва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, " заведующ “ Флотилията и Морската част (официалното наименование на Военноморски сили на България през ХІХ в.).

Пръв шеф на Морското учебно заведение е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин, който остава на тази служба до март 1882 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР